Nov primer vandalizma nad drevesi

petek, 30. 12. 2016

Praznične dni je zaznamoval nov primer vandalizma nad drevesi v Ljubljani. Neznanci so znova – kot se je to zgodilo že pred približno enim mesecem – poškodovali drevje v javnem sadovnjaku na Grbi in na Poti spominov in tovarištva v Kosezah. Dejanja ostro obsojamo, meščane pa prosimo, da kakršnokoli informacijo, povezano s tem, sporočijo na pristojno policijsko postajo.

S tem napadom so povzročili za okoli 10.000 EUR škode. Ne glede na stroške poudarjamo, da imajo drevesa za mestno okolje neprecenljivo vrednost, zato ostro obsojamo in zelo obžalujemo vsak primer vandalizma. Vsakogar, ki ima kakršnokoli informacijo o poškodovanih drevesih, prosimo, da o tem obvesti pristojno policijsko postajo. Verjamemo, da lahko s skupnimi močmi preprečimo nadaljnje širjenje vandalizma in tako ohranimo skrben odnos do narave.

To je že tretji letošnji primer poškodovanja dreves v javnem sadovnjaku MOL na Grbi, ki je bil posajen jeseni leta 2015. Med 24. in 26. decembrom 2016 je neznani storilec v višini približno enega metra polomil še preostali del sadik v nasadu, škoda v tokratnem primeru oškodovanja pa je ocenjena na 1.620 EUR. Prvič se je podobno zgodilo v noči z 21. na 22. avgust 2016. V višini približno enega metra je neznanec odlomil vrhnji del sadik, tako da je ostal le spodnji del stebel. V južnem delu sadovnjaka je bilo polomljenih 17 sadik jablane in 11 sadik hrušk, v severnem delu pa razen aronije vseh ostalih 21 sadik oreha, kostanja, skorša, murve, nešplje kakija in asimine.  Škoda v sadovnjaku je bila ocenjena na 1.785 EUR.  Drugič se je oškodovanje zgodilo v noči s 27. na 28. november 2016. Znova je neznanec v višini približno enega metra odlomil vrhnji del sadik in je ostal le spodnji del stebel. V južnem delu sadovnjaka je bilo polomljenih 16 sadik okrasnih jablan, 3 sadike jablan, 3 sadike hrušk  in 1 sadika kutine, v severnem delu pa 3 sadike okrasnih jablan. Škoda je bila ocenjena na 780 EUR.

Neznanec je v noči s 26. na 27. december 2016 polomil tudi drevesa ob PST. Uničenih je 19 lip, ki jih je Zeleni prestolnici Evrope 2016 jeseni ob 110-letnici delovanja podarila Semenarna Ljubljana. Škoda je ocenjena na približno 8.000 EUR. Novembrski primer tovrstnega dejanja na tej lokaciji, v katerem so bile polomljene tri lipe, je povzročil za okoli 1.500 EUR škode. Na tem območju se vandalizem nad drevesi pojavlja od leta 2014, takrat pa je v obsežnejšem uničenju dreves strošek znašal celo več kot 30.000 EUR.

Tudi tokrat smo o dogodkih obvestili Policijo, ki primere še preiskuje.

Dejanja ostro obsojamo. V Ljubljani želimo ohraniti čim več zelenih površin v mestu, saj so drevesa izjemno dragocena, ker proizvajajo kisik, dušijo hrup, nam dajejo senco, filtrirajo, ohlajajo in vlažijo ozračje ter posledično povečujejo kakovost bivanja. Prav zato smo že sklopu akcije Za lepšo Ljubljano in drugih kampanj sodelavci velike mestne družine zasadili več kot 12.000 dreves in tako izpolnili cilj, da vsak član velike mestne družine zasadi svoje drevo.