Nagrajena štipendista Mestne občine Ljubljana

petek, 10. 2. 2017

Štipendista MOL, sopranistka Anea Marcedes Anžlovar in pianist Nace Slak, sta prejemnika Škerjančeve nagrade za izjemne študijske uspehe Konservatorja za glasbo in balet Ljubljana.

Škerjančeve nagrade so priznanja Konservatorja za glasbo in balet Ljubljana (KGBL), ki jih v spomin na slovenskega skladatelja, dirigenta in pedagoga Lucijana Marijo Škerjanca od leta 1995 podeljujejo najboljšim dijakom za študijske dosežke. Ob nagradah podelijo tudi Škerjančeva priznanja in Škerjančeve diplome za dosežke slovenskih glasbenih pedagogov.
Med letošnjimi prejemniki Škerjančeve nagrade sta izjemna štipendista MOL, sopranistka Anea Marcedes Anžlovar in pianist Nace Slak.

Obrazložitev Škerjančeve nagrade za izjemne študijske uspehe Anei Mercedes Anžlovar: Anea Mercedes Anžlovar je pričela z glasbenim izobraževanjem na Glasbeni šoli Vič - Rudnik, kjer je končala nižjo glasbeno šolo iz violine, hkrati pa se je 9 let šolala na oddelku za sodobni ples na Konservatoriju za glasbo in balet Ljubljana. Pri trinajstih letih se je vpisala na solopetje na KGBL, kjer sta jo poučevali prof. Urška Arlič Gololičič in prof. Julieta Kubik de Habjanič. Šolanje nadaljuje v razredu prof. Tatjane Vasle na Konservatoriju za glasbo in balet Ljubljana, kjer obiskuje 4. letnik, hkrati pa je tudi dijakinja 4. letnika Gimnazije Bežigrad. Svoje pevsko znanje je izpopolnjevala na mojstrskih seminarjih pri profesorjih Vlatki Oršanić, Matjažu Robavsu, Snežani Neni Brzaković, Thomasu Mausu in Theresi Plut.
Je prvonagrajenka številnih mednarodnih tekmovanj (Lazar Jovanović v Beogradu, 2012 in 2013; Bruna Špiler v Hercegnovem, 2015; Treviso, 2015). Na državnem tekmovanju TEMSIG 2013 je prejela zlato plaketo in drugo nagrado, leta 2016 pa zlato plaketo in prvo nagrado ter posebno priznanje za najboljšo izvedbo skladbe slovenskega skladatelja.
Kot solistka je leta 2012 sodelovala z zborom Ave pri krstni izvedbi miniopere Bazaar skladateljice Margrit Schenker. Leta 2015 je v okviru Glasbene mladine ljubljanske izvedla samostojni recital. V letu 2016 je nastopila na koncertu prvonagrajencev Zlati glasovi v okviru Glasbene matice Ljubljana. Istega leta je debitirala v SNG Opera in balet Ljubljana v Figarovi svatbi v vlogi Barbarine in prejela odlične kritike.
Od leta 2014 je štipendistka Mestne občine Ljubljana.

Obrazložitev Škerjančeve nagrade za izjemne študijske uspehe Nacetu Slaku: Nace Slak je že kot majhen otrok kazal veliko veselje in smisel za glasbo. Svoje potovanje po črno-belih tipkah je pričel s šestimi leti v Glasbeni šoli Franca Šturma v Ljubljani pri prof. Vesni Dolamič, ki ga je uvedla v svet klasične glasbe. Od leta 2010 je njegov pedagog prof. Tadej Horvat na Konservatoriju za glasbo in balet Ljubljana. Nace Slak se je dodatno izobraževal tudi na seminarjih, poletnih šolah in mojstrskih tečajih pri profesorjih Valeriju Piasetskemu, Konstantinu Boginu, Lovru Pogoreliću, Saši Geržej Donaldson, Kevinu Robertu Orru, večkrat tudi pri Eugenu Indjiću, Normi Fisher, Rubenu Dalibaltayanu in Aleksandru Serdarju.
Ker mu je nastopanje pred publiko od nekdaj v veselje, je za njim že več kot dvesto javnih nastopov. Na povabilo RTV Slovenija je nastopil na dobrodelnem Miklavževem koncertu Rotary Cluba Ljubljana v Jamskem dvorcu v Postojni. Sodeloval je v več radijskih in televizijskih oddajah. Kot solist je prvič nastopil s simfoničnim orkestrom Cantabile z dirigentom Marjanom Grdadolnikom na Logaškem poletnem festivalu ter na festivalu Festival des Anches d’Azur v Saint Tropezu v Franciji.
Že v drugem razredu se je začel udeleževati pianističnih tekmovanj doma in v tujini. Med vidnejšimi uspehi lahko omenimo 1. nagrado in 1. mesto na mednarodnem tekmovanju mladih glasbenikov ITHAKA, 2007, tri prve nagrade na tekmovanjih Ars nova international music competition Trieste, 2008, 2011, 2012, prvo nagrado na tekmovanju 12. Concorso internazionale per giovani strumentisti, Povoletto, 2008, prvo nagrado in zlato plaketo na tekmovanjih mladih glasbenikov Republike Slovenije TEMSIG, 2010 in 2016, ter srebrno plaketo na 42. tekmovanju TEMSIG. Na 9. mednarodnem tekmovanju Chopinov zlati prstan v Radovljici je dosegel tretje mesto ter prejel posebno nagrado za najbolje izvedeno skladbo slovenskega avtorja v kategoriji do 16 let.
V zadnjih dveh letih je Nace Slak pripravil več samostojnih recitalov na glasbenih šolah po Sloveniji in na glasbeni akademiji v Sarajevu. V organizaciji Glasbene mladine ljubljanske je nastopil v okviru ciklov Ob klavirju. Predstavil se je tudi v Kinu Šiška v projektu Piano Day, sodeloval v več televizijskih in radijskih oddajah ter pri izdaji zgoščenke Zlati pianisti.
V šolskem letu 2015/16 je postal tudi štipendist MOL.

Nagrajencema iskreno čestitamo!