Plečnik, Ravnikar in Moderna galerija

sreda, 15. 2. 2017

V Muzeju za arhitekturo in oblikovanje se Plečnikovemu letu pridružujejo z razstavami predmetov iz zbirk muzeja, ki so osredotočene na arhitekturne dosežke arhitektov ljubljanske Plečnikove šole in na oblikovalske dosežke druge polovice 20. stoletja.

V muzeju je trenutno na ogled razstava Plečnik, Ravnikar in Moderna galerija.
Arhitekt Edvard Ravnikar, učenec arhitekta prof. Jožeta Plečnika, je s svojimi deli in osebnostjo ključno zaznamoval arhitekturno dogajanje v obdobju druge polovice 20. stoletja pri nas. Sodelovanje pri projektu Moderne galerije v Ljubljani, kjer so se prepletle ustvarjalne poti učitelja in učenca, je bilo za mladega arhitekta prelomno in pomeni začetek njegove samostojne poti.
Mladi Ravnikar si je moral izboriti mesto v profesionalnem okolju, ki je bilo bolj naklonjeno Plečniku in je častilo predvsem njega. Prav pri snovanju Moderne galerije sta se oba arhitekta tudi osebnostno razšla.
Na razstavi v kapeli fužinskega gradu so predstavljeni originalni načrti, fotografije in Ravnikarjev dnevnik iz arhitekturne zbirke MAO, ki so povezani z graditvijo Moderne galerije. S projekcijo pa so prikazani manj znani Plečnikovi in Ravnikarjevi načrti, skice in dokumenti o Moderni galeriji iz knjižnice Umetnostnozgodovinskega inštituta Franceta Steleta ZRC SAZU, iz Biblioteke SAZU, Arhiva Republike Slovenije, Plečnikove zbirke MGML in literature.
Skoraj petnajstletna zgodba o graditvi galerije je zapletena, povezana s številnimi dejavniki in osebami ter polna nepričakovanih intrig.
Podrobnosti o razstavi, ki bo na ogled do 9. aprila 2017, najdete tukaj.

Muzej za arhitekturo in oblikovanje v okviru Plečnikovega leta pripravlja tudi brezplačne mesečne vodene oglede Arhitektura v živo, na katerih predstavijo Plečnikovo arhitekturo in njegove ureditve na prostem, ter tematska predavanja. Celoten program najdete tukaj.

Plečnikovo leto

V Ljubljani v letošnjem letu obeležujemo 145. obletnico rojstva in 60. obletnico smrti slovitega arhitekta Jožeta Plečnika, ki je ustvaril Ljubljano, kot jo poznamo danes. Obletnici obeležujemo z različnimi dogodki in aktivnostmi, ki bodo potekale celo leto.
Osrednji del programa pripravljajo Muzej in galerije mesta Ljubljane (MGML), del katerih je tudi Plečnikova hiša v Trnovem, v kateri sta urejena muzejska postavitev o Plečnikovem opusu in življenju ter študijski center, ogledati pa si je mogoče tudi Plečnikovo domovanje z originalnim interierom, kot ga je zasnoval arhitekt, in njegovimi osebnimi predmeti.
Podrobnosti o Plečnikovem letu so objavljene tukaj.