Ljubljana, najbolj varno mesto

četrtek, 16. 3. 2017

Ljubljana je prejela Slovensko veliko nagrado varnosti (Slovenian Grand Security Award) za najbolj varno mesto za leto 2016 v kategoriji mestnih občin.

Omenjena nagrada je največja nagrada s področja varnosti v Sloveniji, ki se podeljuje izbranim institucijam in posameznikom za njihov inovativni prispevek na področju razvoja in uveljavljanja varnosti.
Podeljuje jo Institut za korporativne varnostne študije, ICS – Ljubljana v sodelovanju s Slovenskim združenjem korporativne varnosti.

V obrazložitvi nagrade za Ljubljano med drugim piše, da Mestna občina Ljubljana na področju zagotavljanja in skrbi za javno varnost namenja izjemno veliko pozornosti in v ta namen organizira različne dogodke, akcije in nenazadnje tudi posvete ter konference.
Izpostavljeno je dobro delovanje Sosveta za varnost MOL in 13 sosvetov za varnost občanov v četrtnih skupnostih, nadaljevanje projektov »Človek, čuvaj svoje mesto, samo eno imaš« in »Bodi zvezda ne meči petard« ter organizacija delavnice »Sem sreča v nesreči - kaj storiti med, pred in po nesreči« s ciljem osveščanja in izboljšanja splošne varnosti v MOL.
Sicer pa je Ljubljana tudi letos ocenjena kot zelo varno mesto, z nizko stopnjo kriminalitete oziroma kot eno izmed najvarnejših glavnih mest na svetu.
V obrazložitvi še piše, da je Mestno redarstvo MOL okrepilo sodelovanje s PU Ljubljana. V okviru skupnih aktivnosti so oblikovali proaktiven pristop in z akcijskim delom povečali aktivnosti s ciljem izboljšanja varnostnih razmer.