Promet in infrastruktura

Ljubljana in osrednje slovenska regija se lahko pohvalita z urejeno prometno infrastrukturo in dobro dostopnostjo po evropskem in slovenskem avtocestnem omrežju. Prav tako pa imata tudi dobro letalsko in železniško povezavo.

Mestni potniški promet v Ljubljani

Z začetkom leta 2010 smo v ljubljanskem mestnem potniškem prometu dokončno uvedli uporabo enotne mestne kartice Urbane.

S kartico Urbana je tako uveden sodoben elektronski plačilni sistem, ki omogoča brezplačno prestopanje v roku 90 minut od plačila prve vožnje.

Več o avtobusnem prometu in kartici Urbana

Parkiranje v Ljubljani

Leta 1963 so se v središču Ljubljane pojavili prvi parkirni prostori in kolesarnice, a od takrat se je marsikaj spremenilo.

Več o cenah parkirnine, lokacijah parkirišč, parkiranju na območju časovno omejenega parkiranja, parkirnih mestih za motoriste in P+R parkiriščih

Kolesarjenje v Ljubljani

Potep s kolesom je v poletnih mesecih eden najprijetnejših načinov gibanja po Ljubljani. Po Ljubljani pa se je še posebno enostavno voziti s kolesom od poletja 2011, ko je Ljubljana dobila tudi mestna kolesa v samopostrežnem sistemu izposoje Bicike(lj).

Več o izposoji koles, interaktivni kolesarski karti Ljubljane in kolesarskih projektih

Promet v centru mesta

Center Ljubljane je zaprt za promet, stanovalci le-tega pa lahko dobijo dovolilnico osebno, izredne dovolilnice pa lahko naročite pisno.

Več o spremenjenem režimu v centru mesta

Izrabljena motorna in zapuščena vozila

Ločimo izrabljena motorna vozila, »stara bremena« in zapuščena vozila.

Več o odvozu izrabljenih motornih in zapuščenih vozil

E-točke

V času uradnih ur lahko meščanke in meščani na sedežih četrtnih skupnostih koristite možnost uporabe računalnika in tiskalnika ter brezplačno dostopate do spleta.

Več o e-točkah

Mobilna Ljubljana

V brošuri Mobilna Ljubljana, ki je nastala v okviru projekta CIVITAS ELAN s sofinanciranjem iz sredstev Evropske unije, vam ponujamo nekaj informacij za spodbudo in pomoč pri načrtovanju vaših (bolj) trajnostno naravnanih potovanj po Ljubljani.

Brošura Mobilna Ljubljana