Evropski teden mobilnosti 2016

sreda, 14. 9. 2016

Ljubljana se že 15. leto zapored pridružuje Evropskemu tednu mobilnosti, najbolj razširjeni kampanji za trajnostno mobilnost, ki poteka med 16. in 22. septembrom. Tudi letos pripravljamo pester program, ob tem pa uvajamo kar 13 trajnih zelenih ukrepov.

Slogan letošnje kampanje je »pametna mobilnost za gospodarsko uspešnost«, ki nakazuje, da imajo mesta, ki se zavzemajo za trajnostno mobilnost, opazno ekonomsko prednost. Na dan brez avtomobila, 22. septembra, pa bomo med drugim odgovorili na vprašanje, čemu, namesto avtomobilov, lahko namenimo dragoceni javni prostor. Tako bomo letos prvič v vseh 17 četrtnih skupnostih ta dan omejili motorni promet na eni od tamkajšnjih cest in prostor oživili z raznovrstnim programom.

Temo sicer v sklopu programa Ljubljane, Zelene prestolnice Evrope 2016, izpostavljamo že od začetka septembra, ki je posvečen prav trajnostni mobilnosti in skrbi za kakovost zraka. Meščane in obiskovalce Ljubljane vabimo, da se udeležijo tematskih dogodkov, hkrati pa jih pozivamo, da se po mestu premikajo peš, s kolesom, z javnim prevozom ali katerim drugim trajnostnim načinom mobilnosti.

Trajni ukrepi

1. Prenova Eipprove ulice
Skladno s Prometno politiko MOL na Eipprovi ulici zmanjšujemo in umirjamo prometne tokove, povečujemo površine za pešce in kolesarje ter uvajamo enosmerni prometni režim.

2. Prometna ureditev območja Vodmat
S spremembo prometne ureditve na območju Vodmat zagotavljamo predvsem večjo varnost pešcev in kolesarjev.

3. Širitev sistema BicikeLJ
Postavili smo novi postajališči sistema BicikeLJ na P+R Barje in na Barjanski cesti pri Trnovskih vratih. S tem širimo območje, ki ga sistem pokriva, in spodbujamo večmodalnost.

4. Ureditev kolesarskega poligona KoloPark

Ob Celovški cesti 43 pri parku Tivoli smo uredili kolesarski poligon – prostor, namenjen igri in urjenju spretnostnih veščin z vsemi vrstami voznih pripomočkov, od koles, skirojev, rolk, rolerjev in kotalk do poganjalčkov.

5. Odprava kolesarskih črnih točk
Na ulici Milana Majcna urejamo kolesarsko stezo z dvigom križišča in spremembo prometne signalizacije, na Kajuhovi ulici pa kolesarsko stezo in klančino pri prečkanju Obvodne tematske kolesarske poti.

6. Postavitev kolesarskih stojal na končnih postajah LPP
Na 8 končnih postajah LPP (Podutik, Bratov Učakar, Rogovilc, Pržan, Tržnica Koseze, Brod,
Tacenski most, Prušnikova) bomo namestili 30 stojal za kolesa, s čimer spodbujamo večmodalnost – prestop z avtobusa na kolo.

7. Ureditev 2. dela Bike Parka v Podutiku    
V Podutiku smo uredili drugi del že obstoječega Bike parka, namenjenega predvsem gorskim kolesarjem.

8. Izdelava Kolesarskega letopisa MOL 2014–2015
Izdali smo Kolesarski letopis, kjer so prikazani dosežki, novosti in statistični podatki na področju kolesarstva v letih 2014 in 2015.

9. Prevoz koles z LPP na medkrajevnih linijah
LPP uvaja možnost prevoza kolesa na avtobusih, ki vozijo na medkrajevnih linijah.

10. Postavitev skulpture Drevo koles

Na parkirišču LPT pri NUK smo postavili skulpturo, ki ponazarja drevo, sestavljeno iz izrabljenih delov koles iz sistema Bicike(LJ), in je namenjeno spodbujanju kolesarjenja.

11. Postavitev polnilnih mest za električna vozila
V sodelovanju z Elektro Ljubljana na območju MOL nameščamo do 25 novih polnilnic za električna vozila.

12. Uvedba storitve prevoza na klic z električnimi vozili EURBAN

LPP nadgrajuje storitev prevoz na klic z 20 vozili na električni pogon.

13. Nakup električnega vozila za delo Mestne uprave MOL
Vozni park mestne uprave smo povečali za službeno vozilo renault twizy, ki deluje izključno na električni pogon.

Program tedenskih aktivnosti in program po dnevih sta pripeta.

Več informacij:
- MOB i LNICE – Info točke za kakovostno mobilnost v prostorih Turističnega informacijskega centra na - Krekovem trgu 10 in Adamič-Lundrovem nabrežju 2.
- TOČKA.ZATE. – pred Mestno hišo
- www.zelenaljubljana.si/info-tocka