Ljubljana - Beograd

sreda, 24. 11. 2010

Ljubljana in Beograd sta podpisala sporazum o pobratenju mest.

Župan Beograda Dragan Đilas in župan Ljubljane Zoran Janković sta v sredo, 24. novembra 2010, v ljubljanski Mestni hiši podpisala sporazum o pobratenju obeh prestolnic. Ob tej priliki je ljubljanski župan beograjskemu kolegu predal še pismo podpore kandidaturi Beograda za Evropsko prestolnico kulture 2020, saj obe mesti uspešno sodelujeta na področju kulture.

Župana sta izrazila prepričanje, da bo sporazum še izboljšal že doslej dobro sodelovanje med prestolnicama. Oba sta tudi poudarila, da si mesti še posebej veliko obetata od sodelovanja na področjih gospodarstva, kulture, športa in organizacije javnih mestnih služb. Sporazum vidita kot nadgradnjo dosedanjega sodelovanja med prestolnicama, ki bo omogočil dodatno in še hitrejšo izmenjavo izkušenj in dobrih praks. Ljubljanski župan pa je še dejal, da bo krepitev sodelovanja med Ljubljano in Beogradom prispevala tudi k še boljšemu sodelovanju med obema državama in ob tem izrekel podporo Srbiji in Beogradu na njuni evropski poti, Đilas pa se je zahvalil za dosedanjo podporo Slovenije in Ljubljane srbskemu približevanju EU.

Beograjski župan je dejal, da so temelje sodelovanja med mestoma že pred leti postavili ljudje, in to brez navzočnosti politikov. Kot primer dobrega gospodarskega sodelovanja med obema stranema pa je omenil udeležbo slovenskih podjetij pri gradnji mostu čez Savo, ki je največja beograjska in nasploh srbska infrastrukturna investicija.

Župan Zoran Janković je še dejal, da podpis sporazuma o pobratenju razume kot veliko čast za Ljubljano, saj je Beograd doslej podpisal tovrstni sporazum le s Chicagom.

Beograjski župan Dragan Đilas se je skupaj s delegacijo potem še sprehodil po Ljubljani pod vodstvom prof. Koželja in si z načelnikom Oddelka za kulturo MOL dr. Grilcem ogledal Trubarjevo hišo. Skupaj z županom Jankovićem pa sta potem obiskala še predsednika Državnega zbora RS dr. Pavla Gantarja in tudi fotografsko razstavo Jima Sumkaya z naslovom "Ljubigrad, Belana: ljubi Beograd, bela Ljubljana" v Tivoliju.

Več o pobratenih mestih in članstvih Ljubljane v različnih zvezah lahko preberete na naslednji povezavi.