Zavetišče Ljubljana

ponedeljek, 22. 8. 2011

Nov program sprehajanja psov v Zavetišču Ljubljana je zaživel in začela se je akcija »Pokaži, da ti je mar zanje! Postani sponzor zapuščene živali iz Zavetišča!«.

Zavetišče za zapuščene živali Ljubljana je največje zavetišče v Sloveniji. Na osnovi preteklih izkušenj in dognanj stroke ves čas izpopolnjujemo prakso in pristope delovanja Zavetišča. Nov program sprehajanja psov tako predstavlja enega od pomembnih mejnikov v izboljševanju oskrbe zapuščenih psov.

Za spremembe smo se odločili na osnovi lastnih izkušenj in po priporočilih uspešnih zavetišč oziroma živalovarstvenih organizacij iz tujine. Med najbolj prepoznavnimi je zagotovo Dogs Trust, ki upravlja s kar devetnajstimi zavetišči po Veliki Britaniji.

V preteklih letih so se sprehajalci prepogosto menjali, saj smo letno beležili več kot 700 novih sprehajalcev. Žal pa mnogi sprehajalci niso imeli zadostnega strokovnega znanja o rokovanju z živalmi in so z različnimi pristopi k vodenju pse zmedli, oziroma pomanjkljivo ali celo napačno vzgajali, s tem pa ogrožali lastno varnost, varnost psov ter okolja.

Z novim programom, psov ne sprehajajo več naključni sprehajalci temveč tisti, ki so v Zavetišču Ljubljana uspešno opravili tečaj sprehajalca psov. Z novim programom in s prvim tečajem, izvedenim v lastni organizaciji, smo pridobili prvih 18 usposobljenih prostovoljnih sprehajalcev, katerim smo v soboto, 20. avgusta 2011, podelili tudi diplome. Tečajniki so na tečaju pridobili znanja o ravnanju s psi, pasje psihologije in učnih procesih psov. Naučili so se delati s psi po principu naravnega treninga, ki temelji na klasičnem, operativnem in obratnem pogojevanju. Tečaje je vodila izkušena vodnica psov, sedaj na novo zaposlena v Zavetišču Ljubljana kot oskrbnica - vodnica psov.

Psi niso več brezvoljni, samosvoji in težko vodljivi. So veliko bolj zadovoljni in manj vznemirjeni in kot taki lažje najdejo posvojitelja, kar je najpomembnejši cilj Zavetišča Ljubljana.

K prostovoljnemu sprehajanju v Zavetišču Ljubljana vabimo vse, ki si tega želite. Tečaja se lahko udeleži kdorkoli, ki želi v Zavetišču Ljubljana sprehajati pse in uspešno reši vprašalnik. Nov tečaj za sprehajalca psov bomo pripravili v septembru, 2011.

Z namenom pokritja stroškov celotnega programa pa Zavetišče Ljubljana pripravlja tudi novo akcijo »Pokaži, da ti je mar zanje! Postani sponzor zapuščene živali iz Zavetišča!«

Sponzor lahko postane vsaka fizična ali pravna oseba, ki v ta namen sklene pogodbo z Zavetiščem za izbrano žival ali splošno sponzorstvo. S pridobljenimi sredstvi bomo zapuščenim živalim zagotovili strokovno pomoč ter jim omogočili več pristnega stika s človekom, izboljšali bivanje in tako marsikateri živali skrajšali pot do novega doma.

Najboljši človekovi prijatelji z mahajočimi repki in sodelavci Zavetišča Ljubljana vam bomo iskreno hvaležni. Skupaj lahko omogočimo tudi zapuščenim kužkom lepši jutri.

S prijaznimi pozdravi iz Zavetišča za zapuščene živali Ljubljana.

Kontakt:

Marko Oman dr. vet. med., vodja Zavetišča za Zapuščene živali Ljubljana
E: marko.oman@zavetisce-ljubljana.si