torek, 1. 12. 2020

1. december - svetovni dan boja proti AIDSu

1. decembra obeležujemo svetovni dan boja proti AIDSu.

V Mestni občini Ljubljana v boju proti tej bolezni že vrsto let sofinanciramo številne programe nevladnih organizacij, s pomočjo katerih je mogoče ne le zgodnje odkrivanje okužbe in preventivno ravnanje, temveč tudi ozaveščanje splošne javnosti in s tem zmanjševanje stigmatizacije družbe do okuženih, obolelih in ranljivih skupin. S pomočjo teh programov, okuženim osebam v prvi vrsti nudimo pomoč in svetovanje, kako se soočiti z okužbo, predvsem pa, kako se pred okužbo zaščititi. 

Pravočasno testiranje je odločilno

Po podatkih Nacionalnega inštituta za javno zdravje približno vsak peti prebivalec, ki v Evropi živi s HIV, ne ve za svojo okužbo in približno vsak drugi zanjo izve pozno. Zato je pomembno, da osebe, ki so se izpostavile tveganju za okužbo s HIV, vzpodbujamo k testiranju. Najbolj učinkoviti člen za zajezitev širjenja virusa HIV je namreč, da se posameznik zgodaj testira in takoj začne z zdravljenjem. S tem se posameznikom omogoča kakovostno življenje, hkrati pa se zavre razmnoževanje virusa do nezaznavnosti, ko oseba ni več kužna.

Zaradi epidemije je testiranje trenutno okrnjeno. Na splošno pa velja, da je anonimno testiranje za imetnike zdravstvenega zavarovanja brezplačno omogočeno pri izbranem osebnem zdravniku splošne medicine ter na Kliniki za infekcijske bolezni in vročinska stanja. Brezplačno testiranje opravljajo tudi na DIC Legebitra. Samoplačniško testiranje pa izvajajo na Zavodu RS za transfuzijsko medicino.

Svetovni dan boja proti AIDSu obeležujemo že 32 let 

Svetovna zdravstvena organizacija je pred 32 leti 1. december razglasila za Svetovni dan boja proti aidsu. Obeležujemo ga z rdečo pentljo, v teh dneh pa potekajo tudi različne aktivnosti ozaveščanja.

Preberite tudi: