četrtek, 4. 6. 2020

68. Ljubljana Festival

Končno je prišel čas, da se umetnost vrne tudi na odrske deske. Kulturno poletje v Ljubljani bo tudi letos zaznamoval Ljubljana Festival, ki ga odpiramo z veličastno himno združene Evrope, Beethovnovo 9. simfonijo.

Kljub trenutnemu stanju in ukrepom, povezanih z epidemijo koronavirusa, glavno vodilo festivala ostajajo odličnost, ustvarjalnost, želja občinstvu omogočiti najboljšo umetniško izkušnjo in navdušiti tudi najzahtevnejše kulturne zanesenjake.

Začnemo z evropsko himno pod taktirko Charlesa Dutoita

Festival bomo slavnostno začeli z veličastno himno združene Evrope, Beethovnovo 9. simfonijo, ki po mnenju mnogih izraža občutje brezpogojne povezanosti med ljudmi in vero v humanistične ideale. Ludwig van Beethoven jo je ustvarjal vse življenje, v njej pa so se zgostila vsa njegova življenjska in glasbena spoznanja. Ko je napisal prve tri stavke, se je odločil, da bo vključil tudi soliste in zbor, kar je bila za tisti čas zelo tvegana odločitev. Delo, ki ga je končal v začetku leta 1824, je bilo že ob nastanku izjemno napredno, predvsem zaradi razširitve koncepta simfoničnega orkestra, orkestrskega aparata ter sporočilnosti. Prva izvedba, ki jo je Beethoven dirigiral takrat že popolnoma gluh, je bila na Dunaju maja istega leta, zgodovinsko gledano pa so jo zaznamovale številne posebne priložnosti. Izvajali so jo denimo ob vnovičnem odprtju Wagnerjevega gledališča v Bayreuthu, padcu berlinskega zidu, postala pa je tudi himna nove, združene Evrope.
2. julija bomo na Kongresnem trgu lahko prisluhnili glasbeni mojstrovini v izvedbi Orkestra in Zbora Slovenske filharmonije ter Komornega zbora Megaron pod taktirko večkrat odlikovanega švicarskega dirigenta Charlesa Dutoita, ki je nedavno prejel prestižno zlato medaljo Kraljeve filharmonične družbe, od leta 2018 pa nosi naziv glavnega gostujočega dirigenta Orkestra Sanktpeterburške filharmonije. 

Raznovrstna umetniška doživetja

Odprtju bo sledil pester in raznolik program. Zvrstile se bodo baletne in operne predstave, muzikali, komorni in simfonični koncerti, gledališke predstave, Mednarodna likovna kolonija, Ljubljana Festival na Ljubljanici, mojstrski tečaji ter otroške in mladinske delavnice. 

Zaradi posledic koronavirusa smo bili negotovi do zadnjega trenutka in ponosni smo, da bomo na letošnjem festivalu med drugim gostili izjemno operno pevko Ano Netrebko, ki bo skupaj s tenoristom Jusifom Ejvazom zapela brezčasne operne arije, ter koncert izvrstnega tenorista Jonasa Kaufmana, ki bo občinstvo navdušil s prodornim tenorjem. Na programu bodo številna izjemna slovenska in tuja gostovanja: koncert, posvečen jubileju Mojmirja Sepeta, opereti Grofica Marica in Netopir, baletni predstavi Falling Angels in Gusar, opera Nabucco, I Solisti Veneti, violinistka Lana Trotovšek in pianistka Maria Canyigueral z izvedbo vseh Beethovnovih violinskih sonat, premierna izvedba muzikala Lolita iz Sankt Peterburga.
Posebno pozornost bomo namenili 250. obletnici rojstva Ludwiga van Beethovna, ki smo ga v program uvrstili še pogosteje kot sicer.

Zaključek z milansko Scalo

68. Ljubljana Festival se bo v Cankarjevem domu 30. avgusta sklenil z gostovanjem Filharmoničnega orkestra milanske Scale pod dirigentskim vodstvom Fabia Luisija. Prisluhnili bomo Uverturi Oberon C. M. von Webra, Koncertu za klavir in orkester št. 4 v G-duru, op. 58, in Simfoniji št. 6 v F-duru, op. 68, L. van Beethovna. Filharmonični orkester milanske Scale v svojih vrstah prepleta odlične italijanske glasbenike. Leta 1982 ga je ustanovil Claudio Abbado z glasbeniki, da bi razvijali simfonični repertoar v kontekstu tradicije milanske Scale. Scala tesno sodeluje s številnimi priznanimi dirigenti in solisti – Fabio Luisi je glavni dirigent Danskega državnega simfoničnega orkestra ter umetniški vodja Simfoničnega orkestra v Dallasu in Züriške opere, Alessandro Taverna, zmagovalec številnih klavirskih tekmovanj v Londonu, Minnesoti, Leedsu in Bolzanu, pa s svojimi interpretacijami navdušuje po vsem svetu.

Preberite tudi: