ponedeljek, 23. 7. 2018

Ali ste vedeli: 5 dejstev o zbirnem centru

Zbirni centri so namenjeni občanom, ki lahko v posebne zabojnike brezplačno oddate več kot trideset vrst odpadkov (nekatere samo do določene količine).

V zbirne centre pripeljite vse tiste odpadke, ki ne spadajo v zabojnike za embalažo, papir, steklo in BIO ter preostanek odpadkov.

Odpadke v posamezne zabojnike odlagate sami, na pomoč pa vam lahko priskočijo tudi delavci oz. oskrbnik zbirnega centra.

V Ljubljani in primestnih občinah deluje devet zbirnih centrov: zbirni center na Barju in začasni zbirni center na Povšetovi ter začasni zbirni centri na Brezovici, v VodicahMedvodah, na IguŠkofljici, v Velikih Laščah in v Cerkljah na Gorenjskem. Zbirni center Barje in začasni zbirni center na Povšetovi sta namenjena občanom vseh občin, v katerih Snaga opravlja javno službo, zbirni centri v primestnih občinah pa samo prebivalcem posamezne občine.

Nedelujočo električno opremo pripeljete v zbirni center ali premično zbiralnico

Nedelujoči mobilni telefoni, tablice, druga odpadna električna in elektronska oprema ne spadajo v črni zabojnik. Pripeljite jih v premično zbiralnico ali bližnji zbirni center, kjer jih boste odložili v za to namenjen zabojnik. Pri tem pa vam bodo pomagali tudi oskrbniki zbirnega centra in strokovni sodelavci, na katere se lahko obrnete glede količinskih omejitev in drugih vprašanj.

Mobilni telefoni, tablice in druga zabavna elektronika imajo litij-ionsko polnilno baterijo. Baterije ne spadajo k mešanim komunalnim odpadkom, zato jih ne smete odlagati v črne zabojnike za preostanek odpadkov. Odpadke iz črnih zabojnikov predelamo v RCERO Ljubljana, in če so med njimi litij-ionske baterije, lahko pride do motenj pri obdelavi, v nekaterih okoliščinah pa baterija lahko celo zagori.

V zbirni center Barje lahko pripeljete manjšo količino azbestnih odpadkov

Manjšo količino azbestnih odpadkov (evropaleto do višine pol metra) lahko enkrat na leto pripeljete izključno v Zbirni center Barje, toda odpadki morajo biti pripravljeni v skladu z navodili, navedenimi v Uredbi o ravnanju z odpadki.

Odlaganje odpadkov v zbirnih centrih je brezplačno, a količinsko omejeno

Odlaganje odpadkov v zbirnih centrih je brezplačno, a je pri tem treba upoštevati količinske omejitve in frekvenco dovoza odpadkov. V posebne zabojnike v zbirnih centrih lahko brezplačno pripeljete in odložite več vrst odpadkov, enkrat letno pa v zbirni center lahko pripeljete gradbene odpadke in izolacijske gradbene materiale (0,5 m3), pnevmatike (5 gum), kosovne odpadke (3 m3), zeleni odrez (odpadki, ki nastanejo ob urejanju vrtov in obrezovanju dreves) (1,5 m3), salonitne plošče (evropaleta do višine pol metra) in pohištveni les (2 m3). Gradbene odpadke sprejemajo samo v Zbirnem centru Barje in v Cerkljah na Gorenjskem (za občane Cerkelj).

Odpadke lahko v zbirni center pripeljete na različne načine

Odpadke lahko pripeljete s svojim osebnim avtomobilom, prikolico ali katerim drugim dostavnim vozilom. Če svojega osebnega vozila nimate, se poskušajte povezati z znanci, sorodniki ali sodelavci in odvoz opravite skupaj.

Kosovni odvoz ni ukinjen – le naročiti ga je treba

Odvoz kosovnih odpadkov ni ukinjen, le naročiti ga je treba. Izpolnite naročilnico na Snagini spletni strani in počakajte na naš klic, da se dogovorimo za datum odvoza. Pri tem je pomembno, da kosovne odpadke pripravite dan prej, in sicer zvečer po 20. uri, ali pa zjutraj na dan odvoza. Odvoz kosovnih odpadkov je enkrat letno brezplačen, in sicer ga uporabniki v Ljubljani naročite, ko ga potrebujete, uporabniki v primestnih občinah pa si izberete datum med 1. oktobrom in 30. novembrom 2018.

Več o zbirnih centrih in Snagi preberite tukaj.