ponedeljek, 17. 2. 2020

Ali ste vedeli, da je Hiša Ljubhospica praznovala na valentinovo

Hiša Ljubhospica je na valentinovo, 14. februarja, obeležila četrto leto delovanja. V tem času smo v njej celostno oskrbeli in nastanili 601 bolnikov.

V lanskem letu smo v Hiši Ljubhospica ponudili podporo kar 866 uporabnikom. Od tega je bilo 174 bolnikov. Med njimi je bilo za dobre 3% več žensk. Povprečna starost bolnikov v minulem letu je bila 72 let, povprečno število dni v oskrbi pa 16. Na mesečni ravni so lani v povprečju sprejeli 14,5 bolnikov. Umrljivost na mesečni ravni je v povprečju dosegla število 13. Psihosocialno podporo smo nudili 278 svojcem nastanjenih bolnikov v hiši, na domu pa spremljali 47 bolnikov in njihovih svojcev. 553 osebam smo individualno svetovali v procesu umiranja (osebno ali po telefonu).
Povečalo se je tudi število uporabnikov izven občine Ljubljana, le teh je bilo 73, kar je za 17% več kot v letu 2018.

Plemenito poslanstvo hospic oskrbe

V Hiši Ljubhospica si želimo in verjamemo, da spodbujamo državljane, da bodo odpirali hospic vrata in srca po vsej državi. Potrebe po namestitvah v času, ko ozdravitev ni več možna, zdravljenje pa ni več smiselno, se bodo v naslednjih letih še povečevale. »Mi jih razumemo kot spodbudo nam, da na tem področju nekaj naredimo. Želimo si, da bi tudi država spoznala potrebo in veličino poslanstva Hiše Ljubhospica ter čim prej v svoj sistem umestila stacionarni hospic kot obliko oskrbe v zadnjem obdobju življenja.«
Hiša Ljubhospica ni pomembna le zaradi ustvarjanja varnega prostora s pogoji za najboljšo možno podporo ljudem v procesih zaključevanja življenja oz. v procesih žalovanja, ki številnim hudo bolnim in njihovim svojcem iz vse Slovenije daje brezplačno oskrbo, temveč tudi zaradi spreminjanja kulture družbe v odnosu do smrti in umiranja. Tudi v prihodnje se bomo trudili, da bo hiša nadaljevala z delovanjem v dobro tistih, ki jo potrebujejo.

O Hiši Ljubhospica

V Hiši Ljubhospica menimo, da človekov dostojen zaključek življenja ni privilegij, ampak pravica vsakega, zato zagotavljamo 24-urno celostno hospic paliativno oskrbo neozdravljivo bolnim z napredovalno boleznijo popolnoma brezplačno. Smo edini stacionarni hospic v Sloveniji, kjer zagotavljamo celostno neprekinjeno strokovno in sočutno oskrbo z namestitvami neozdravljivo bolnim ob koncu življenja. Delovanje hiše tudi štiri leta po ustanovitvi omogočajo izključno družbeno odgovorna podjetja in posamezniki, pri čemer je največji podpornik in ustanovitelj Lekarna Ljubljana. Delovanje hiše na letni ravni stane približno pol milijona evrov. Ministrstvo za zdravje in ministrstvo za socialne zadeve še vedno nista pristopili k urejanju statusa hiše hospica, čeprav je evropsko sodišče večkrat opozorilo, da je to ena od temeljnih dolžnosti vsake države.

 

Preberite tudi: