petek, 26. 7. 2019

Ali ste vedeli: Kako skrbimo za rastline in živali v poletni vročini

V vročih poletnih dneh posebno skrb namenjamo tudi zalivanju rastlin na zelenih javnih površinah ter živalim v Živalskem vrtu Ljubljana.

Kako poskrbimo za rastline

 Kolodvorska ulica
Drevored ob Kolodvorski ulici

Drevesa zalivamo po potrebi. V praksi to pomeni, da jih v prvi rastni sezoni zalijemo štirikrat do šestkrat, občutljivejše drevesne vrste tudi večkrat. V drugi rastni sezoni, v obdobju najhujšega pomanjkanja vode, zalijemo le, če začnejo kazati znake pomanjkanja vode. Drevesa zalivamo z avtocisterno, in sicer tako, da curek vode s cevjo usmerimo v območje koreninskega sistema. Pretok vode prilagodimo vodni kapaciteti tal. V pomoč so nam zalivalne kotanje, ki jih oblikujemo že pri saditvi dreves. Vsako drevo ob zalivanju dobi približno sto litrov vode.
K drevesom na Aškerčevi, Gosposvetski in Zoisovi cesti, ob Poti ob žici ter ob Ulici talcev, ki potrebujejo posebno nego, smo namestili tudi zalivalne vreče, katerih prednost je temeljito in enakomerno zalivanje dreves.

Sadimo drevesa

Od leta 2014 do danes smo na javnih površinah zasadili 3.175 novih dreves. Najnovejši drevoredi so na prenovljenih Gosposvetski, Slovenski, Zaloški in Goriški cesti, Ob dolenjski železnici in Lepi poti, ob Hajdrihovi, Dalmatinovi, Metelkovi, Pražakovi in Slomškovi ulici, ob Poti rdečega križa, Na Stolbi, pa tudi na parkiriščih P+R.
Ob prenovah cest in javnih prostorov vedno preverimo tudi, ali bi lahko na območju zasadili kako dodatno drevo in zelenje, saj ima le-to številne pozitivne učinke, ki so zlasti v mestnem okolju izjemno pomembno za kakovost bivanja.

Skrbimo za živali

foto Petra Hrovatin
Foto: Petra Hrovatin, ZOO Ljubljana

V Živalskem vrtu Ljubljana zaradi vročine živalim, še posebej tistim, ki so bolj občutljive na visoke temperature, posvečajo posebno pozornost. Ščitijo jih z obilico vode, jim zagotavljajo senco, lahke obroke ter hladne priboljške.
Najbolj občutljivi so plazilci, ki ne morejo uravnavati telesne temperature, ter dvoživke in žuželke, zato njihove prostore občasno hladijo.
Vse ograde v živalskem vrtu živalim omogočajo, da se lahko kadarkoli umaknejo v naravno senco ali v notranje prostore. Čez dan imajo vedno na voljo hladno in svežo vodo, poleg tega pa jim pripravljajo posebne »živalske sladolede«, dodatne kopeli in hladne prhe.

Ne pozabimo na hišne ljubljenčke

pasji park

Tudi hišnim ljubljenčkom je te dni vroče. Ne pozabimo, da moramo tudi njim zagotoviti primeren hladen prostor ter jim omogočiti dostop do sveže pitne vode. Na sprehode pa se odpravimo le zgodaj zjutraj ali pozno zvečer.

Preberite tudi: