ponedeljek, 19. 2. 2018

Ali ste vedeli: Kakšen je namen zastav članic EU pri Bavarskem dvoru?

Nedavno smo zamenjali zastave članic Evropske unije pri Bavarskem dvoru.
Zastave so postavljene naključno in zgolj simbolizirajo povezanost držav v evropski skupnosti in oživljajo javni prostor.

Instalacija zastav članic EU je bila v dogovoru z zasebnimi lastniki zemljišča postavljena v znamenju slovenskega predsedovanja Svetu Evropske unije, zamišljena pa kot trajna postavitev »pozdravnih jamborov« ob vstopu v mestno središče s severne strani.

Je eden od zanimivih, enostavnih in hkrati informativnih načinov za popestritev območja, ki je bilo že takrat vpeto v širšo začetno idejo o celoviti preureditvi Slovenske ceste.

Navezuje se na Hologram Evrope v parku z drevoredom, ki ga najdemo diagonalno, prek križišča Slovenske in Tivolske ceste.

20180216 154754

Zastave na drogovih so razvrščene naključno in ne označujejo uradnih prostorov državnih organov, mednarodnih predstavništev, institucij EU, uradnih priložnosti ipd., kjer bi morali slediti uradno predpisanem vrstnem redu izobešanja zastav, temveč zgolj simbolizirajo povezanost držav v evropski skupnosti in oživljajo javni prostor.

Za zastave sicer skrbimo v Mestni občini Ljubljana, oziroma zanjo izvajalec Javna razsvetljava d.d., in jih po potrebi (dotrajanost, poškodbe, spremembe članstva v EU …) menjavamo.

Instalacija že sedaj smiselno dopolnjuje ugled Ljubljane kot priljubljene turistične destinacije, zaradi neposredne bližine prestižnega in edinega hotela s petimi zvezdicami, hotela Intercontinental, pa je njen pomen še dodatno izražen in bo okrepljen, ko bo ob instalaciji zgrajen še en hotel visoke kategorije in bo prenovljen severni del Slovenske ceste.