petek, 14. 12. 2018

Ali ste vedeli: Kdo je Friderik in zakaj mu je tako ime?

Konec novembra je na Ljubljanskem gradu, v prenovljenem prostoru tik za vhodom v grad, svoja vrata odprl nov, sodoben prodajno-informacijski center in Grajska trgovina z izdelki lastne blagovne znamke, poimenovane Friderik.

Kdo je Friderik?

Friderik je ljubka, dobrodušna podgana, poimenovana po cesarju Frideriku III. Habsburškem, ki je ustanovil ljubljansko škofijo in postavil utrdbo na Grajskem griču. Ljubljanski grad – prizorišče dogajanja skozi stoletja mestne zgodovine – namreč nima le ene zgodbe, v vsem tem času se jih je nabralo kar nekaj. In tako so snovalci svoje blagovne znamke »naleteli« na grajskega kronista, ki se že več kot petsto let smuka po gradu.

Friderik, grajska podgana je bil en izmed prvih prebivalcev Ljubljanskega gradu. Najraje je bival v Erazmovem stolpu, v katerem je bila ječa, namenjena neposlušnim plemičem. Bil je njihov zaupnik, z njim so delili svoje zgodbe. Ker je bil spreten in hiter, se je lahko neopazno gibal po gradu in oprezal iz temnih kotov. S tem si je zagotovil dober vpogled v dogajanje in sčasoma postal grajski kronist.

Po petstotih letih Friderik še vedno prebiva na Ljubljanskem gradu. Skrbno beleži vse dogodke … Tako dandanes njegove zgodbe iz minulih časov navdihujejo obiskovalce.

Kje ga najdete danes?

Friderika bodo obiskovalci poslej našli tudi na številnih ročno izdelanih in unikatnih izdelkih v Grajski trgovini, med linijami: dom, otroci, hrana in pijača, tiskani materiali, kozmetika, nakit, drobna darila … In tako bo podoba najstarejšega prebivalca gradu, ki že stoletja pripoveduje grajske zgodbe, živela še naprej …

1200x600pxTrgovina Friderik low res foto Miha Mally 20