ponedeljek, 23. 4. 2018

Ali ste vedeli: Skulptura Ljubljanskega zmaja je narejena iz 2150 metrov žice

V Kazematah Ljubljanskem gradu bomo 25. aprila odprli razstavo Zmaj vseh zmajev, ki bo v ospredje postavila zgodovino zmajev, kakšne predstave imajo o zmajih na različnih koncih sveta in njihovo izročilo.

Eden izmed osrednjih eksponatov razstave na Ljubljanskem gradu bo skulptura Ljubljanskega zmaja, ki ga je kiparka Tea Curk Sorta ustvarila iz 2150 metrov aluminijaste žice.

Skulptura je narejena po podobi in v enakem merilu kot zmaji iz Zmajskega mostu v Ljubljani. Most, ki velja za eno največjih mestnih znamenitosti, ima zanimivo preteklost. Leta 1888 je mestna uprava sprejela sklep, da se namesto lesenega mostu zgradi nov betonski most, ki bo posvečen spominu 40-letnice vladanja cesarja Franca Jožefa I.

Gradbena mojstrovina arhitekta Jurija Zaninovića, rojenega v Dalmaciji, bi se verjetno še dandanes imenovala po priljubljenem cesarju, toda v tistem trenutku, ko je na mostu sedel prvi zmaj in potem še trije njegovi kloni, je bilo vsem jasno, po kom bo imenovan novi most. Zmajski most je bil dograjen leta 1901.

Zmaji na tem nenavadnem rečnem mostu predstavljajo tistega zmaja, ki v mestnem grbu sedi na grajskem stolpu. Že Valvasor je posebej izpostavil, da zmaj v grbu pomeni čuječnost. Ljubljanski zmaj ima torej zelo pozitiven pomen, saj mesto in prebivalce noč in dan varuje pred nevarnostjo.