četrtek, 2. 8. 2018

Ali ste vedeli: Vrtnica Ljubljana

Ste vedeli, da imamo v Ljubljani svojo vrtnico, po imenu Ljubljana?

Na podlagi ocene strokovne komisije in glasovanja obiskovalcev Rožnega vrta v Tivoliju smo leta 2015 Ljubljančani dobili svojo vrtnico in trenutno naše mesto krasi že 1.350 vrtnic Ljubljana, sadimo jih v mestne parke, prometna krožišča in na druge javne površine. Vrtnico Ljubljana kot darilo prejme tudi zmagovalni blok v akciji Naj blok v Ljubljani.

Zakaj je vrtnica Ljubljana bela?

Ob podelitvi je prof. dr. Matjaž Kmecl povdedal: »Rasi in lubi me luba moja gartroža (rumena)« je najstarejši znani slovenski zapis o vrtnici - gartroži (rumena pomeni v jeziku 15. stoletja rdeča). Do potresa 1895 je imel ta zapis streho nad glavo v Ljubljani, potem je izginil po svetu; danes ne vemo zagotovo, kje je. In pol tisočletja pozneje si je Ljubljana zaželela svojo lastno živo vrtnico, vredno 'najlepšega mesta na svetu'. »Zdaj je tu, vrtnica Ljubljana. Bela je zato, ker sta ljubljanski mestni barvi bela in zelena. Mesto je pač bela lepotica sredi morja zelenih gozdov: in takšna je tudi nova vrtnica – očarljiv bel cvet med bleščeče zelenim listjem. Ob njej bi nekdanji trubadur še enkrat vzneseno vzkliknil: »Rasi in lubi nas naša luba gartroža!« Imejmo jo radi tudi mi; poslej je naša prav tako, kot je naše mesto, v katerem živimo in nam je dobro v njem!« 

Kako je potekal izbor?

Strokovna komisija ter glasovi meščanov, so odločili, katera od petih vrtnic v parku Tivoli bo vrtnica Ljubljana. K sodelovanju je bilo, skupaj z Društvom ljubiteljev vrtnic Slovenije povabljenih več vzgojiteljev vrtnic v Evropi. Prispeli sta po dve kandidatki iz Italije in Nemčije ter ena iz Belgije. Strokovna komisija je od dneva zasaditve spremljala in ocenjevala rast in cvetenje vrtnic. Zmagovalna vrtnica je bila razglašena 12. junija 2015, na podlagi skupne ocene – ocene strokovne komisije ter glasu meščanov oziroma obiskovalcev rožarija, ki so svoj glas lahko oddali v rožnem vrtu v Tivoliju in preko spleta. Vrtnica 'Ljubljana' je postala kandidatka št. 2. Mnogocvetna vrtnica, belo krem barve, lep cvet, lepe rasti, zdrava. Vzgojitelj: Tantau, Nemčija.


75

Rožni vrt v parku Tivoli Foto: D. Wedam