ponedeljek, 19. 3. 2018

Ali ste vedeli: Zakaj se nekatera postajališča LPP imenujejo po objektih, ki več ne obstajajo?

Se kdaj vprašate, zakaj vam prometni portal PromInfo, google aplikacija "Načrtuj pot z LPP" ali aplikacija Urbana predlagajo postajališče, ki se imenuje po neobstoječem objektu?

Sodelavci na Ljubljanskem potniškem prometu so nam na vprašanje podali prijazno pojasnilo.

Prek poimenovanj spoznavamo ljubljansko zgodovino

Poimenovanja po danes neobstoječih objektih ostajajo, saj se tako laže znajdemo po mestu – predvsem to velja za tiste meščanke in meščane, ki so te objekte ali prostore poznali v času njihovega delovanja oziroma obstoja, medtem ko lahko mlajši meščani in obiskovalci tako spoznajo del ljubljanske zgodovine.

Nekoč smo postajališča poimenovali po bližnjem podjetju, tovarni, bolnišnici, zdravstvenem domu, tržnici, hotelu, gostilni, kavarni, ulici trgu ali naselju. Obstaja še kopica takih postajališč, kot so na primer Avtomontaža, Remiza, Kompas, IMP, Tehnounion, Trata, Tobačna, Turist, Ilirija itn. Tudi sprememba naziva ulice včasih vpliva na naziv postajališča, kot je npr. Tivolska.

Sedanja  praksa LPP je, da mestna postajališča v večini primerov poimenujejo samo po ulici, trgu in naselju.

Morda bi jih v prihodnosti veljalo preimenovati, vendar to ni tako enostavno: ob tem je potrebno postajališče ponovno registrirati, spremeniti napovednike, vozne rede, prikazovalnike na avtobusu, table in označbe na postajališčih, bazo podatkov idr.

Predvsem pa ne želimo tvegati, da bi se ljudje zaradi preimenovanja po mestu slabše znašli, zato je verjetno za zdaj bolje, da ime ostane takšno, kot ga vsi poznamo.

Pustite se zapeLJati z mestnimi avtobusi tudi vi in morda boste čisto po naključju tudi vi spoznali del zgodovine našega mesta.

 

20180320 150913