ponedeljek, 26. 3. 2018

Ali ste vedeli: Zanimivosti iz Živalskega vrta Ljubljana

Delo med in z živalmi je prav pestro, saj ima vsaka svoje posebnosti. Preberite, kaj so nam tokrat razkrili sodelavci ljubljanskega živalskega vrta.

Obiščite Živalski vrt Ljubljana, v katerem boste tudi sami opazili marsikatero posebnost in zanimivost. Prihajajo lepši, toplejši dnevi in verjamemo, da bo enodnevni izlet prava popestritev vašega dne.

Ganga se za ogledalo ne zmeni

Tako kot delfini in ljudje, se tudi sloni med seboj prepoznajo. Zato so azijski slonici Gangi v  Živalskem vrtu Ljubljana postavili ogledalo, vendar se zanj ne zmeni. Veliko bolj jo zanima ''omara'' s posebnim mehanizmom, ki ponoči stresa priboljške, saj Ganga spi manj kot 4 ure.

Na krožniku vsak dan sveže ribe

Ali ste vedeli, da v Živalskem vrtu Ljubljana kalifornijska morska leva Kalle (star 16 let) in Jip (star 13 let), vsako leto pojesta 6 ton prvorazrednih morskih rib? Ribe na njunem ''krožniku'' morajo biti zelo sveže in imeti temperaturo okoli 00 C.

IMG 9611

Drevesna smola kot prehranska specialiteta 

Ali ste vedeli, da so črne čopičarke prehranski specialisti? Večino njihove hrane predstavljajo drevesni sokovi, zato jim v Živalskem vrtu Ljubljana vsakodnevno ponudijo drevesne smole.

675A0010

Kako si pande pomagajo do hrane?

Ali ste vedeli, da imata mačji pandi Šana in Magu, ki ju lahko opazujete v Živalskem vrtu Ljubljana, na sprednjih stopalih nekakšen izrastek, ki je podaljšek kosti dlančnice, postavljen pa je nasproti ostalim prstom kot naš palec. Z njim si pande pomagajo pri prijemanju vej bambusa, da pridejo do slastnih listov, ki so tem zverem poglavitna hrana.

675A1158

Najstarejši je Jaka

Ali ste vedeli, da je v Živalskem vrtu Ljubljana med rjavimi medvedi najstarejši samec Jaka, ki je letos januarja praznoval 34 let? Prepoznate ga po okorni hoji ter čokoladno rjavem kožuhu.

medved se kopa

---

O Živalskem vrtu Ljubljana

Živalski vrt Ljubljana se vse od marca 1949 razprostira na 20 hektarjih površin Krajinskega parka Tivoli, Rožnik in Šišenski hrib, v sklopu Biološkega središča. Razgibanost in gozdnatost jugozahodnih pobočij mu med evropskimi živalskimi vrtovi, zlasti med mestnimi, daje prav poseben značaj. Je edini klasični živalski vrt v Sloveniji, ki ves čas prikazuje približno 600 živali 120 živalskih vrst.

 

36

Neposreden stik z živalmi

Posebnost ljubljanskega živalskega vrta je, da si obiskovalci, predvsem otroci, lahko privoščijo zelo neposreden stik z živalmi, med drugim lahko vsak dan sodelujejo pri hranjenju živali, se ob določenih dnevih udeležijo nočnega ogleda živalskega vrta, se srečajo s svojo najljubšo živaljo, postanejo oskrbnik za en dan in še marsikaj.

Vrt slovi po izredno široki paleti programov – od tematskih vodenj šolskih skupin, počitniškega varstva otrok do nočnih taborjenj in praznovanja rojstnih dni.