nedelja, 7. 1. 2018

Sodelavci v veliki mestni družini smo okolju prijazni

V Mestni upravi, javnih podjetjih, javnih zavodih in povezanih podjetjih smo zeleni ambasadorji. Skupno imamo že 1092 vozil, od tega 219 na metan in 50 električnih.

Vozila na metan ali stisnjen zemeljski plin (CNG) so okolju prijazna vozila, saj proizvedejo manj škodljivih emisij, ne tvorijo trdih delcev in povzročajo manj hrupa. Stroški in poraba goriva so nižji, motor in katalizator imata daljšo življenjsko dobo.

Javna podjetja in službe Mestne občine Ljubljana pri svojem delu trenutno uporabljajo že več kot 210 vozil na metan. S tem se uresničuje vizija o odgovornem odnosu do okolja in povečuje prispevek k izboljšanju kakovosti zraka v prestolnici.

Foto metan

Javne polnilnice za vozila 

V Ljubljani sta na voljo dve javni polnilnici za vozila na metan: na Cesti Ljubljanske brigade 1 in na P+R Dolgi most. Prva že od leta 2011 in  druga od leta 2016.

V Ljubljani smo konec leta 2017 odprli tudi prvo javno polnilnico za tovorna vozila na utekočinjen zemeljski plin (LNG) v Sloveniji. Polnilnica v Ljubljani je rezultat realizacije evropskega projekta uvajanja goriva LNG v promet na območju republike Slovenije – Instrument za povezovanje Evrope za leto 2015. Uvedba LNG kot pogonskega goriva v tovornem prometu predstavlja odločen korak k zmanjšanju ogljičnega odtisa in emisij iz prometa in je pot k razogličenju transporta.

171130 otvoritev nove polnilnice Energetike Ljubljana nrovan 7