četrtek, 26. 10. 2017

Evropski mesec krožnega gospodarstva

V Ljubljani, Zeleni prestolnici Evrope 2016, v okviru evropskega meseca krožnega gospodarstva, ki poteka od 17. oktobra do 17. novembra, izpostavljamo nekatere primere dobrih praks in najavljamo generalno skupščino EUROCITIES, ki jo letos gostimo.

Krožno gospodarstvo v Ljubljani

Potem, ko smo v Ljubljani pred desetletjem stopili na pot trajnostnega razvoja mesta in so bili naši ukrepi ter prizadevanja za zagotavljanje kakovostnega življenja v urejenem, zelenem, čistem in okolju prijaznem mestu lani nagrajeni s prestižnim naslovom Ljubljana, Zelena prestolnica Evrope, smo letos stopili še korak naprej. Trajnostnim vrednotam smo dodali še spodbujanje krožnega gospodarstva. Prepričani smo namreč, da bo usmerjanje iz linearnega v krožen način razmišljanja v prihodnje pomembno vplivalo na celotno družbeno ureditev ter na spremembo naše miselnosti. Če se bomo naučili rabiti in porabiti manj, stvari uporabiti večkrat in še naprej sledili načelom delitvene ekonomije, bomo zmagovalci mi in naše okolje.

V Mestni upravi ter v ljubljanskih javnih podjetjih in zavodih spodbujamo dobre prakse, zato že izvajamo vrsto primerov krožnega gospodarstva, Med najbolj znanimi so predelava japonskega dresnika v papir, družbeno odgovorni kampanji proti plastičnim vrečkam Nisem večna, sem pa zato manj tečna in o ozaveščanju o tujerodnih vrstah Rokavice gor!, sistem izposoje koles BicikeLJ in prva brezplačna e-knjižnica etičnih oblikovalskih oblačil in modnih dodatkov Kabiné Šerinjon.

kampanja proti plasticnim vreckam
Nisem večna, sem pa zato manj tečna

To so le nekateri primeri krožnega gospodarstva v Ljubljani, več si jih lahko ogledate na spletni strani Mestne občine Ljubljana.

Generalna skupščina EUROCITIES

Krožno gospodarstvo bo tudi osrednja tema letošnje generalne skupščine EUROCITIES, ki bo od 15. do 17. novembra 2017 potekala na Gospodarskem razstavišču v Ljubljani.

EUROCITIES2017

Celoten program konference je objavljen na uradni spletni strani konference.