torek, 9. 10. 2018

Knjiga namesto zaslona

Ob zaključku nacionalnega meseca skupnega branja 2018 vam predstavljamo projekt Knjiga namesto zaslona, s katerim v Mestni občini Ljubljana spodbujamo branje.

Namen projekta Knjiga namesto zaslona je spodbujanje branja knjig v nekaterih čakalnicah enot Zdravstvenega doma Ljubljana in s tem manjšo uporabo mobilnih naprav med čakanjem.

V prvi fazi projekta so knjige, namenjene branju v čakalnicah, podarili vodilni sodelavci Mestne uprave MOL in vanje zapisali posvetila. Na vsako knjigo smo namestili tudi posebno nalepko s kratkim opisom projekta.

V nadaljevanju bomo v čakalnice zdravstvenih domov v Ljubljani dodajali nove knjige, saj lahko občani, ki bodo začeli brati knjigo v čakalnici, to odnesejo tudi domov in tam nadaljujejo z branjem, nato pa jo ob naslednji priložnosti vrnejo v čakalnico.

S projektom Knjiga namesto zaslona dopolnjujemo priljubljeno Knjižnico pod krošnjami, ki meščanom in obiskovalcem našega mesta na različnih lokacijah po Ljubljani ponuja pestro izbiro knjig in revij na prostem, v mirnem in zelenem okolju, ter Knjižnico ob vodi, ki v poletnih mesecih k branju nagovarja kopalce na kopališčih Kodeljevo in Kolezija.

Številni načini spodbujanja branja

Projekt Knjiga namesto zaslona je le ena izmed številnih aktivnosti, s katerimi na Mestni občini Ljubljana dvigujemo bralno kulturo vseh generacij meščank in meščanov.

Med njimi je tudi projekt Ljubljana bere, s katerim že od leta 2008 poudarjamo pomen družinskega branja v zgodnjem otroštvu, pomen knjige za razvoj posameznika, hkrati pa z odkupom izbranih knjig podpiramo in promoviramo vrhunske domače ustvarjalce ter zagotavljamo dostopnost kakovostnega izvirnega leposlovja za otroke. V okviru projekta smo do danes s 13 vrhunskimi izvirnimi slovenskimi slikanicami obdarili že več kot 88.000 otrok.

Za naše aktivnosti na tem področju smo lani prejeli tudi certifikat Branju prijazna občina, s katerim Združenje splošnih knjižnic, Ministrstvo za kulturo RS in Skupnost občin Slovenije spodbuja lokalne skupnosti k izvajanju ukrepov za izboljšanje bralne pismenosti, spodbujanje branja in razvoj bralne kulture ter k zavedanju, da je branje življenjska vrednota.

Tudi avtobusi mestnega potniškega prometa so bralcem prijazni, saj imajo prav zanje rezerviran sedež.

knjiga lpp


Ljubljana, Unescovo mesto literature

Ljubljana je mesto kulture. Unesco nas je leta 2010 nagradil z naslovom svetovna prestolnica knjige, leta 2015 pa še s stalnim naslovom Ljubljana –Unescovo mesto literature. Unesco ta naslov podeli mestu z bogato literarno dediščino in živahnim sodobnim literarnim utripom, ki se zaveda pomena kulture in knjige za trajnostni razvoj mesta. Ponosni smo, da je Ljubljana med 28 mesti na svetu, ki nosijo ta naslov.