sreda, 6. 1. 2021

Ljubljana med najbolj trajnostnimi mesti na svetu

Priznani britanski medij in največji svetovni založnik potovalnih vodnikov Lonely Planet je Ljubljano uvrstil med osem najbolj trajnostnih mest na svetu, predvsem zaradi čistoče in zelenja.

Po njihovem mnenju naše mesto odlikujeta neokrnjena narava in svež zrak, kar bo naša ključna prednost pri ponovnem zagonu mestnega turizma.

Široka prepoznavnost Ljubljane

Poleg iznajdbe cepiva upanje za okrevanje turističnega sektorja prinašajo tudi objave v priznanih tujih medijih, še posebej če nagrajujejo tisto, kar bo gostom po pandemiji najbolj pomembno - skrb za okolje, čistočo in občutek varnosti. V preteklih treh mesecih so trajnostne dosežke Ljubljane izpostavili v prestižih revijah Monocle in Condé Nast Traveller, na straneh organizacij European Best Destinations in Global TOP 100 Sustainable Destinations ter v oglasu Amazona.

Čista in zelena Ljubljana

V Lonely Planetu so izpostavili še, da je izredno čista in zelena Ljubljana prijetna za življenje. Pohvalili so preko 10 hektarjev mestnega središča, namenjenega pešcem, da mestne ulice pri nas čistijo z deževnico in reciklirano vodo in da imamo najsodobnejše sisteme ravnanja z odpadki, zaradi katerih imamo danes na odlagališčih kar 80 % manj odpadkov kot leta 2008. Poudarili so tudi, da je bila Ljubljana prvo evropsko glavno mesto, ki se je zavezalo cilju postati mesto brez odpadkov ("zero waste").

Poleg Ljubljana so se na seznam najbolj trajnostnih mest uvrstili še Kopenhagen, Portland, Singapur, Lizbono, Bengalore, Vancouver in San Francisco.

Preberite tudi: