sreda, 17. 5. 2017

Mednarodna fotografska razstava mreže mavričnih mest

17. maja obeležujemo mednarodni dan boja proti homofobiji, transfobiji in bifobiji (IDAHOT), s katerim skušamo preseči predsodke o lezbijkah, gejih, biseksualnih in transspolnih ljudeh (LGBT) ter opozarjamo na nasilje in diskriminacijo, ki jo LGBT osebe zaradi teh predsodkov doživljajo.

Na Mestni hiši bo ta dan izobešena mavrična zastava, Mestna občina Ljubljana ga bo počastila še z objavo mednarodne fotografske razstave mreže mavričnih mest, katere članica je.
Naslov letošnje razstave, v kateri sodeluje 16 mavričnih mest, je Družine (Families). Med njimi se predstavlja tudi Ljubljana s fotografijo Daja, Tibor in Jedrt, ki jo je na Mesarskem mostu - 'mostu ključavnic ljubezni' posnela Jasna Klančišar.

obrezana2

Wolfgang Wilhelm, koordinator razstave, je ob razstavi zapisal: "Družine imajo za LGBT osebe poseben pomen. Vse prepogosto se namreč dogaja, da nas naša primarna družina ne sprejema ter nam ne nudi varnega pristana z ljubeznijo in čustveno varnostjo. Primarna družina je tako pogosto vir konfliktov in zanikanja, pogosto pripadnost družini postane predmet vseživljenjskega hrepenenja. Za mnoge izmed nas, postanejo prijatelji in prijateljice naša izbrana družina, naš novi dom. V družini ljudje skrbijo drug za drugega – čeprav mnoge LGBT osebe ne doživijo tega občutka dokler ne postanejo del LGBT skupnosti. Skupnost nam da občutek pripadnosti; da nam spoštovanje, ljubezen in priložnost za pogovor o vsem – ne, kljub temu, kdo smo, ampak nasprotno, zaradi tega, kar smo. Tam smo lahko 'mi', pridemo v stik s svojimi čustvi ter razvijemo naš potencial kot posamezniki in posameznice."
V zadnjih letih so mavrične družine vedno bolj vidne. Veliko LGBT oseb si ustvari družino z biološkimi otroki, pastorki, rejenci ali s posvojenimi otroki. Te kažejo, da se queer (raznoliko) življenje in starševstvo ne izključujeta, ampak lahko postaneta del naše družbe.
Družine so pomembne za vsakega od nas in so tako raznolike, kot barve mavrice. A ena stvar velja za vsakogar: družina je tam, kjer je ljubezen.

Vabljeni na ogled razstave, ki predstavlja različne družine v različnih mavričnih mestih.

Podrobnosti o mreži mavričnih mest so objavljene v rubriki LGBT.