sreda, 13. 9. 2017

MOL na konferenci FemCities

Na Dunaju je v začetku septembra 2017 potekala konferenca FemCities z naslovom Ženske pravice, religija in migracije: evropska mesta med kulturo dobrodošlice in zavrnitve, ki se je je udeležila tudi predstavnica Mestne občine Ljubljana.

Mestna občina Ljubljana je članica mreže FemCities, ki jo koordinira mesto Dunaj, od leta 2015. Gre za mrežo, ki je nastala leta 1997 in povezuje evropska mesta z namenom obravnave enakosti spolov, človekovih pravic in drugih vprašanj, povezanih z enakostjo žensk v javnem življenju.

Predstavnica Mestne občine Ljubljana, ki je tudi koordinatorica za enake možnosti, se je udeležila konference, na kateri so obravnavali tematiko migracij skozi prizmo enakosti spolov. Predstavljene so bile nekatere dobre prakse iz mest – npr. mentoriranje nosečnic in mladih mater migrantk s strani izobraženih migrantk različnih strok, ki že več let živijo v novi državi; poseben program za migrantke, ki so žrtve nasilja v družini ali na migrantski poti; vzpostavitev posebnega centra za LGBT migrant(k)e.

Na konferenci je bilo predstavljeno tudi trenutno stanje na Madžarskem, kjer debate o enakosti spolov skorajda ni oziroma je v napačnem kontekstu, ter v Sloveniji, ki se lahko pohvali s tremi uspešnimi zgodbami v zadnjih letih: ratifikacija Istanbulske konvencije (pri tem je v kampanji aktivno sodelovala tudi MOL), nespremenjen sistem dostopa do brezplačne kontracepcije (tudi tukaj se je MOL javno zavzela za nespremenjeno stanje) ter povišanje pokojnin za vse ženske na minimalno 500 evrov.

Enakost spolov je ena izmed tematik, na kateri je potrebno vedno znova delati in diskutirati. Tudi v MOL bomo v naslednjih mesecih intenzivno delali na tem področju – tako bomo npr. v novembru obeležili dneve boja proti nasilju nad ženskami, motivirali pa bomo tudi osnovnošolke in osnovnošolce, da nam skozi svoje oči predstavijo pogled na (uravnoteženo) porazdelitev dela doma med družinskimi člani.

 

Foto (prevod): Plakat Dunaja glede stereotipov
Stereotip: “Vsaka ženska potrebuje ob sebi moškega, ki jo ščiti.”
Novinarka in aktivistka Gloria Steinem odgovarja: “Ženska brez moškega je kot riba brez kolesa.”