petek, 9. 10. 2020

Na Ribjem trgu stoji spominska plošča Ivani Kobilca

Na Ribjem trgu smo odkrili spominsko ploščo Ivani Kobilci, najbolj znani slovenski umetnici, ki je tu preživela del svojega življenja in ustvarjala.

Ivana Kobilca se je v začetku prve svetovne vojne vrnila v Ljubljano in se preselila k svoji sestri Mariji na Cankarjevo nabrežje 5 (danes Ribji trg 7), kamor smo zdaj umestili spominsko ploščo. Oblikoval jo je priznani grafični oblikovalec Robert Žvokelj, portret pa je izdelal akademski kipar Metod Frlic.

Ploščo smo postavili v sodelovanju z Narodno galerijo, ki je ob stoti obletnici svoje ustanovitve na razstavi, ki je bila odmevna in množično obiskana, predstavila življenje in delo Ivane Kobilca.
Ivana Kobilca se je slikarsko oblikovala v zadnjih dveh desetletjih 19. stoletja, ko je postal realizem sprejemljiv za rastoči srednji sloj, ki je prek politike in ideologije oblikoval celotno umetnostno dogajanje. Večino odraslega življenja je preživela v tujih velemestih: po Dunaju je študirala v Münchnu in živela še v Parizu, v Sarajevu in Berlinu, od koder se je v Ljubljano vrnila šele po začetku 1. svetovne vojne.

Preberite tudi: