četrtek, 5. 5. 2011

Nedeljski salon

V nedeljo, 8. maja, vas ob 21. uri vabimo v Trubarjevo hišo literature na Nedeljski salon: Janja Majzelj in Goli na odru, večer šansonov.

"V umetnosti je doma lepota. Tista višja, nadzemeljska, ki se razlikuje od lepote narave ali pač vseh lepih zemeljskih stvari."

Igralka Janja Majzelj je letošnja dobitnica nagrade Prešernovega sklada, ki jo je prejela za vloge Augustine Phillips v predstavi Za prgišče Šekspirja, C v predstavi Sla (Crave), Marusje v Vampirju, sestre Alme v Personi in za avtorski projekt Krizantema na klavirju. Prvakinja Slovenskega mladinskega gledališča je v avtorski predstavi Krizantema na klavirju po šansonih Svetlane Makarovič svoj glas dala "ožigosanim" in ostro obračunala s povzpetniki in pokvarjenci, saj je vedno na strani drugačnih in socialno degradiranih. Pripoved o stiski, osamljenosti in samotrpinčenju v Sli Sarah Kane je natančno in premišljeno odigrala kot nepozaben monolog, ki je hkrati klic po življenju ter nenehno spogledovanje s smrtjo. Kot Marusja v Vampirju, uprizorjenem po pesnitvi Marine Cvetajeve, je bila najprej poltena, v vampirja zaljubljena mladenka, ki za svojo ljubezen žrtvuje prav vse, nato v pravljični cvet začarano vilinsko bitje, vklenjeno v grehe preteklosti. V vlogi sestre Alme v Personi Ingmarja Bergmana v Mini teatru pa je pokazala čudovit igralski razpon in presegla psihološki realizem, kot je v obrazložitvi nagrade zapisala Uršula Cetinski.

Vstop na dogodek je prost. Več o dogodkih na: www.trubarjevahisaliterature.si