ponedeljek, 12. 2. 2018

Nogomet smo ljudje – cela mavrica ljudi

V Mestni hiši je 9. februarja 2018 potekala okrogla miza Nogomet smo ljudje – cela mavrica ljudi, na kateri so udeleženci odprli razpravo o družbeni vlogi nogometa, odprtosti in vključenosti, s posebnim poudarkom tudi na LGBTIQ skupnosti.

Mestna občina Ljubljana namenja posebno pozornost vsem tistim, ki so zaradi neke osebne okoliščine še posebej ranljivi ter zaradi tega tudi tarča predsodkov, diskriminacije... Ena izmed takih skupin je tudi lezbična, gejevska, transeksualna in biseksualna skupnost, se pravi osebe, ki so zaradi svoje spolne identitete oziroma spolne usmerjenosti velikokrat žrtve diskriminacije in predsodkov.

Na Mestni občini Ljubljana si prizadevamo, da se spremeni širši družbeni odnos do LGBT skupnosti in da družba postane vključujoča do vseh. Zato podpiramo aktivnosti, ki skušajo ta cilj doseči. Ena od tabu tem je tudi vprašanje gejev in lezbijk v športu, o kateri se običajno le šepeta za zaprtimi vrati, a se o njej le redko javno razpravlja.
Te teme smo v Ljubljani že odstirali. Tako je bila pred dvema letoma v Mestni hiši na ogled razstava Proti pravilom – lezbijke in geji v športu, ki jeprikazala zgodovino LGBT športnega gibanja in velikih športnih prireditev, predstavljenih pa je bilo tudi nekaj gejevskih, lezbičnih, biseksualnih in trans športnikov ter športnic. Ob razstavi je bila organizirana tudi okrogla miza na to temo. Leta 2014 smo bili tudi pokrovitelji mednarodne konference Evropske gejevske in lezbične športne zveze, ki je potekala v Ljubljani.

S tokratno okroglo mizo, ki je potekala ob evropskem prvenstvu v futsalu, pa odpiramo razpravo o družbeni vlogi nogometa, odprtosti in vključenosti, s posebnim poudarkom tudi na LGBT skupnosti. Konferenco je organiziralo Športno društvo Out in Slovenija v sodelovanju z Društvom DIH – Enakopravni pod mavrico ob pomoči kampanje Nogomet proti Homofobiji (Football V Homophobia), Mreže FARE ter Mestne občine Ljubljana.

Na okrogli mizi, ki jo je povezoval Igor E. Bergant, so sodelovali vodja družbene odgovornosti Evropske nogometne zveze Patrick Gasser, članica upravnega odbora mreže FARE Tamara Tien, vodja programov športa za vse Nogometne zveze Slovenije Rajko Korent, direktor Instituta Spolint Milan Hosta ter nogometni sodnik in aktivist iz Združenega kraljestva Ryan Atkin.