sreda, 19. 4. 2017

Nov primer vandalizma

V noči iz sobote na nedeljo, iz 15. na 16. april 2017, so se vandali znesli nad drevesi v javnem sadovnjaku v Savskem naselju. Nam popolnoma nerazumno dejanje obžalujemo, meščane pa prosimo, da kakršnokoli informacijo, povezano z vandalizmom, sporočijo na pristojno policijsko postajo oziroma na Četrtno skupnost.

Neznanci so izpulili in odnesli dveletne sadike jablan. Nasproti stavbe na Mislejevi 3 so izpulili 5 sadik okrasnih jablan, na otroškem igrišču za stavbo na Linhartovi 90 pa 10 sadik jablan. S tem so popolnoma uničili celoten nasad.
Mestna občina Ljubljana je dejanje prijavila policiji. Materialna škoda je ocenjena na 600 evrov, neprimerno večja pa je škoda, ki so jo vandali povzročili vsem nam, meščankam in meščanom Ljubljane. Sadje, ki bi zraslo na drevesih v javnem sadovnjaku, bi bilo namreč na razpolago vsem nam.

Ob novem primeru nerazumnega vandalizma znova poudarjamo, da imajo drevesa za mestno okolje neprecenljivo vrednost, saj proizvajajo kisik, dušijo hrup, nam dajejo senco, filtrirajo, ohlajajo in vlažijo ozračje ter posledično povečujejo kakovost bivanja.

V Mestni občini Ljubljana se trudimo, da je naše mesto urejeno, čisto in zeleno, zato smo že leta 2015 zasnovali družbeno odgovorno kampanjo proti vandalizmu Človek, čuvaj svoje mesto, s katero na različne načine opozarjamo na nesprejemljivost vandalizma ter poudarjamo pomen spoštovanja našega skupnega javnega prostora. V kampanji sodelujejo tudi človekINJE, skupina strokovnih sodelavk Zavoda BOB, ki jih združuje večletno sodelovanje na projektih terenskega dela.

Vsak primer vandalizma obsojamo, meščanke in meščane pa prosimo, da so na te primere pozorni in o njih obvestijo pristojno policijsko postajo oziroma Četrtno skupnost. Prepričani smo, da lahko s skupnimi močmi preprečimo nadaljnje širjenje vandalizma in tako ohranimo skrben odnos do našega mesta in do narave.