petek, 14. 7. 2017

Pijemo vodo iz pipe

Ljubljana slovi po svoji bogati zalogi kakovostne pitne vode. Neobdelana vsak dan teče iz pip in številnih pitnikov, ki krasijo mesto. Preberite, kje so pitniki in kako lahko z vodo popestrite svoj vsakdan.

Naravna pitna voda je nenadomestljiva in neprecenljiva dobrina, zato smo toliko bolj hvaležni, da je Ljubljana ena redkih evropskih prestolnic, ki se lahko pohvali s pitno vodo, ki neobdelana s tehnološkimi postopki teče iz lju­bljanskih pip in 35 pitnikov, ki delujejo v toplem obdobju leta. Kakovosten podzemni vodni vir se nahaja v neposredni bližini mesta in celo pod njim.

Ljubljansko pitno vodo odlikuje primerna vsebnost kalcija in magnezija, prijeten, osveži­len okus, ki ji ga dajejo stalna temperatura, v vodi raztopljeni kisik ter mikrobiološka čistost. Meščanom in obiskovalcem je naravna pitna voda v toplem delu leta na voljo brezplačno. Pitniki stojijo v centru mesta in na zelenem mestnem obrobju in se napajajo iz centralnega vodovodnega sistema, voda pa je periodično testirana.

V letu, ko je Ljubljana ponosno nosila naziv zelena prestolnica Evrope 2016, smo posebno zgodbo o vodi ujeli v steklenico z imenom Muzejska voda, ki prinaša sporočilo vsakomur med nami, naši družbi in človeštvu. 

Poznate fanta z imenom Yunan? Yunan živi v Afriki, v Nubskih gorah. Vsak dan življenja mu je na novo podarjen, saj ga nenehno ogrožajo bombni in strelski napadi, lahko se zastrupi z onesnaženo vodo ali ostane brez vode in umre. Yunanov odtis roke smo upodobili na steklenici Muzejska voda z željo, da bi steklenica utrla pot do pitne vode vsem tistim, ki je nimajo. In da bi se dotaknila vseh, ki imamo pitne vode dovolj in lahko pomagamo tistim, ki tega privilegija nimajo.

161104 Muzejska voda Doris Kordic 9 of 16

Nevropitnik - atrakcija za meščane in obiskovalce mesta

Da je z naravno pitno vodo potrebno ravnati še posebej premišljeno in da je dobro piti vodo iz pipe, je v lanskem letu na ljubljanskih ulicah s sloganom »Sem, kar pijem. Pijem vodo iz pipe.« opozarjal tudi nevropitnik JP Vodovod-Kanalizacija, s katerim so si mimoidoči vodo iz pitnika natočili kar s pomočjo lastnih misli. Dejstvo je, da je voda za človeka izrednega pomena, kar dve tretjini človekovega telesa sta sestavljeni iz vode, odločitev, kaj pijemo, pa je odločitev posameznika. Kar 9 dogodkov z nevropitnikom je ozaveščalo o tem, da ravnamo odgovorno, če pijemo vodo iz pipe, in da je potrebno odgovorno ravnati tudi z naravno pitno vodo in vodnimi viri. Nevropitnik je inovativna naprava, ki s pomočjo nevrotehnologije spremlja človekovo možgansko aktivnost. S posebnimi slušalkami zaznava elektromagnetno valovanje možganov krmili signal, ki uravnava pretok pitne vode na pitniku.

160504 Sem kar pijem. Pijem vodo iz pipe. Doris Kordic 45 of 50 160504 Sem kar pijem. Pijem vodo iz pipe. Doris Kordic 40 of 50

Koliko vode naj popijem na dan?

Priporočene dnevne količine vode so odvisne od fizične aktivnosti, telesne teže, starosti in zdravstvenega stanja posameznika ter temperature v okolju. Odrasel človek mora v povprečju za normalno delovanje organizma popiti od 2 do 3 l vode. Ob večji fizični aktivnosti ali visokih temperaturah mora biti ta količina še večja, saj lahko sicer dehidriramo. Potreba po zaužiti količini vode se poveča tudi, če uživamo suho hrano. Preberite več na www.primavoda.si.

Ambasador vode za najmlajše 

Cevko, najmlajše z različnimi ozaveščevalnimi aktivnosti na zanimiv in poučen način popelje v svet vode in odgovornega ravnanja s tem dragocenim naravnim virom. Najmlajše vzgaja v zaveznike ter zaščitnike pitne vode in vodnih virov, ki se bodo zavedali, da voda ni samoumevno dejstvo, ampak dobrina, ki zahteva našo posebno pozornost in skrb. Več na www.cevko.si.

Osvežilne vodne kreacije

Za okusno in osvežilno pijačo, poleg naravne pitne vode potrebujete le še malenkost kreativnosti in nekaj ekoloških sestavin. Okus naravne pitne vode lahko dopolnite s sezonskimi blagodejnimi zelišči ali začimbami ter lokalno pridelanim sadjem. V času prvih jagod se razvajajte z vodo iz pipe, ki ste ji dodali narezane sveže jagode in meto. Poskusite vodo iz pipe s kolobarji sveže narezane kumare in timijana ali z rezinami ekološke limone in meliso. V hladnejšem delu leta pa vas bo pitna voda obogatena z »zimskimi« sadeži in začimbami zelo prijetno ogrela. Zmagovalno jesensko-zimsko kombinacijo sestavljajo voda iz pipe, ingver, med in limona.

za k vodnim kreacijam

Aplikacija Tap Water Ljubljana

Pot do najbližjega pitnika si posamezniki lahko izrišejo s pomočjo aplikacije Tap Water Ljubljana, ki po pametnem telefonu zazna trenutno lokacijo posameznika in mu izriše pot do najbližjega pitnika, ki je v aplikaciji prikazan s fotografijo in kratkim opisom. Uporabnikom je aplikacija na voljo na Google Playin App Store.

za k Tap Water verzija 2

Pomirjujoča sprostitev - aplikacija Stress Flush

Kadar ste pod stresom ali želite nekaj minut samo zase, si privoščite sproščanje z aplikacijo Stress Flush. V aplikaciji preprosto nastavite raven stresa, se udobno namestite in prepustite nežnim zvokom narave. Sproščanje bo učinkovitejše, če si boste ob pomirjujočih zvokih privoščili tudi kozarec vode iz pipe. Aplikacijo najdete na www.primavoda.si ali pa si jo naložite preko Google Play ali App Store.

Aplikacija StressFlush Foto VOKA2