petek, 27. 5. 2022

Svetovni dan Art nouveau v Ljubljani

Svetovni dan Art nouveau, ki ga obeležujemo 10. junija, bomo v Ljubljani praznovali med 9. in 12. junijem. Z vrsto dogodkov bomo krepili zavest o kulturnih vrednotah in evropski razsežnosti te nam tako bližnje dediščine.

Pripravljamo vodene oglede stavbe Mestne hranilnice in prenovljene Vile Zlatice, vodstvo po razstavi Zlata sled, sprehod po secesijski Ljubljani ter ustvarjalno delavnico Art nouveau za družine.

Podroben program najdete na naslednji spletni strani. Vsi dogodki so brezplačni. 

Art nouveau v Ljubljani

Art nouveauja je na prelomu 19. in 20. stoletja spremenil podobo mest v Evropi in tudi izven nje. Na ta dan sta umrla Antoni Gaudi in Ödön Lechner, dva izmed najbolj karizmatičnih artnouveaujevskih arhitektov, ki sta na različnih koncih Evrope umetnost popeljala v novo stoletje.

Zamisel o praznovanju svetovnega dneva Art nouveauja se je leta 2013 porodila sodelavcem madžarske revije Art Nouveau Magazine. Od tedaj vse aktivnosti ob svetovnem dnevu art nouveauja koordinirata mednarodna mreža Réseau Art Nouveau Network (RANN) v Bruslju in Ruta del Modernisme v Barceloni, katerih članica je tudi Ljubljana. V tednu okrog 10. junija v vseh partnerskih mestih mreže RANN potekajo najrazličnejši dogodki – razstave, predavanja, vodeni sprehodi po mestih in muzejskih zbirkah.

Preberite tudi: