četrtek, 17. 5. 2018

Razstava mreže mavričnih mest ob mednarodnemu dnevu IDAHOT

17. maja obeležujemo mednarodni dan boja proti homofobiji, transfobiji in bifobiji (IDAHOT), s katerim skušamo preseči predsodke o lezbijkah, gejih, biseksualnih in transspolnih ljudeh (LGBT) ter opozarjamo na nasilje in diskriminacijo, ki jo te osebe doživljajo zaradi predsodkov.

Mednarodni dan boja proti homofobiji, transfobiji in bifobiji obeležujemo z objavo mednarodne fotografske razstave mreže mavričnih mest, katere članica je tudi Ljubljana. Letošnja razstava nosi naslov Transspolnost, v njej sodeluje 15 mavričnih mest, Ljubljano pa predstavljamo s fotografijo Masha, ki jo je v okviru projekta 30˝ - portreti transspolnih in cisspolno nenormativnih oseb posnela Jasna Klančišar.

Wolfgang Wilhelm, koordinator razstave, je ob razstavi zapisal: "Ko se rodi otrok, smo navajeni vprašati, ali je otrok zdrav in "ali je deček ali deklica". Ideje o moškosti in ženskosti so namreč globoko ukoreninjene v našo družbo in v povezavi z njimi tudi pričakovanja glede določenih vedenj. Te tradicionalne, toge, binarne in heteronormativne kategorije zmanjšujejo raznolikost spolnih identitet in ne vključujejo vseh.
Ljudje, ki se počutijo in identificirajo kot trans*, se ne skrivajo več, temveč so se združili v liberalnem gibanju, ki pravi: "Tukaj sem, poglej me, nimam ničesar skrivati!". Nekateri si želijo medicinske obravnave, drugi ne in se osredotočajo na svoje občutke in identiteto.
Žalostno in nesprejemljivo je, da so transspolne, interspolne osebe oz. osebe, ki se ne identificirajo z eno od binarnih kategorij, pogosto žrtev nasilja in diskriminacije v šolah, družini in v družbi. Nekateri so celo nadlegovani na ulici.
Kot mavrična mesta poudarjamo, da ima vsak_a posameznik_ca pravico svobodno izražati svojo spolno identiteto ter ljubiti tistega, ki ga želi. Naša dolžnost je spodbujati spoštovanje in sprejetje v smeri raznolikosti spolov.
Ta razstava zbira portrete močnih ljudi, prikazuje demonstracije in individualne tranzicije v zasebnem življenju in na delovnem mestu. Dokazuje, da so raznoliki spoli tako barviti in lepi kot mavrica in naredijo naša mesta lepša, močnejša in posebna."

Vabljeni na virtualni ogled razstave.

Podrobnosti o naših aktivnostih na področju LGBT oseb ter o sodelovanju v mreži mavričnih mest so zbrane v rubriki LGBT prijazno.