torek, 9. 4. 2019

Rokavice gor! proti tigrastemu komarju

V okviru akcije Za lepšo Ljubljano nadaljujemo tudi z družbeno odgovorno kampanjo Rokavice gor!, s katero ozaveščamo o invazivnih tujerodnih vrstah. Letos se ponovno osredotočamo na tigrastega komarja.

Invazivno vrsto tigrasti komar smo ga v Ljubljani prvič evidentirali leta 2007, njegova domovina pa so tropska in subtropska območja JV Azije. Za njegov razvoj zadostuje že 3 dl vode. Najučinkovitejše sredstvo v boju zoper tigrastega komarja je preventiva, pri čemer lahko največ storimo meščanke in meščani sami.

Sadike zelišč v zameno za odsluženo posodo

Vabimo vas, da v četrtek in petek, 11. in 12. aprila 2019, obiščete Zbirni center na Povšetovi 2 (odprt je med 11. in 18. uro) in s seboj prinesete odsluženo posodo iz keramike, plastike ali kovine. Mi vas bomo v zameno nagradili s sadiko zelišča, ki odganja tigraste komarje. Ob tej priložnosti  boste lahko brezplačno prevzeli tudi manjšo količino komposta Rastko (do tri kilograme), ki ga iz ločeno zbranih bioloških odpadkov pridelamo v Regijskem centru za predelavo odpadkov (RCERO) Ljubljana. Za prevzem komposta je potrebno prinesti svojo embalažo.

Aktivnosti, povezane s preprečevanje širjenja tigrastega komarja smo začeli leta 2017. Ker je tigrasti komar slab letalec, ki preleti le do 200 m, je njegovo življenjsko okolje zelo omejeno.

Najučinkovitejše sredstvo v boju zoper tigrastega komarja je preventiva

  • imamo okolico hiše pospravljeno in naokoli nikoli ne puščamo nepokritih zalivalk za rože, veder, odprtih plastenk, avtomobilskih gum in drugih majhnih posod, saj ostanki vode predstavljajo idealno gojišče za razmnoževanje tigrastega komarja;
  • ne pustimo, da se voda nabira na ponjavah in drugih platnih, ki se uporabljajo za prekrivanje;
  • več kot nekaj dni zunaj ne puščamo nepokritih napihljivih bazenov in drugih vodnih igrač;
  • ne praznimo podstavkov za rože in drugih posod v kanalizacijske odtoke;
  • redno čistimo žlebove, sode in rezervoarje;
  • skrbimo za vodnjake in ribnike.

Basen o tigrastem komarju

 green week

Preberite še:

Več koristnih informacij najdete v zgibanki