četrtek, 18. 4. 2019

Svetovni dan knjige v Kinodvoru

23. aprilu, svetovnemu dnevu knjige, se pridružuje tudi Kinodvor, ki vabi k ogledu štirih filmov, povezanih s književnostjo.

Vabimo vas k ogledu kritiško priznane filmske priredbe nemškega romana Tranzit, dokumentarnega portreta slovenskega pesnika Vida Sagadina Žigona Glas z roba, pronicljive francoske satire o svetu pisateljevanja in založništva Dvojna življenja ter svojevrstnega filmskega potopisa Stric Geza ide v Zaturce.

Tranzit

Brezčasno zgodbo o ljubezni, izgnanstvu in iskanju novih začetkov, ki na izviren način preplete preteklost in sedanjost, je nemški režiser Christian Petzold (Phoenix, Barbara) priredil po istoimenskem romanu Anne Seghers iz leta 1942.

Glas z roba

Dokumentarni portret pesnika in misleca Vida Sagadina Žigona, v katerem se filozofska razmišljanja izmenjujejo s Sagadinovo lirično poezijo in odlomki nežnih kitarskih skladb Andraža Poliča.

Dvojna življenja

Film francoskega auteurja Olivierja Assayasa (Oblaki nad Sils Mario) je duhovita, pronicljiva in gostobesedna zgodba o seksu, lažeh in literaturi v hitro spreminjajočem se digitalnem svetu.

Stric Geza ide v Zaturce

Svojevrsten filmski potopis, ki nas popelje na pot od Prekmurja do ukrajinske vasi Zaturce, kjer so se prekmurski fantje in možje borili v prvi svetovni vojni. Tja se po sledeh svojega ljubljenega starega očeta Petra Kutoša skupaj s sorodniki in prijatelji poda stric Geza Bačič, družinski pripovedovalec zgodb.

Podrobnejše informacije in spored naštetih filmov si oglejte na spletni strani Kinodvora.

Kinodvorova Knjigarnica

 V Kinodvoru ima svoje prostore tudi prva filmska knjigarna, ki jo odlikuje butična ponudba strokovne literature, leposlovja in filmskih revij ter več kot tisoč filmov na DVD-jih.