petek, 5. 10. 2018

Teden jabolka v Ljubljani

Tudi letos pripravljamo Teden jabolka v Ljubljani, v okviru katerega vas med 6. in 12. oktobrom 2018 z različnimi dogodki in jedmi iz lokalno pridelanih jabolk vabimo k okušanju in spoznavanju vsega dobrega.

V soboto, 6. oktobra 2018, vas med 9. in 17. uro vabimo pred gostilno Druga violina na Starem trgu 21, kjer bodo potekale predstavitve lokalnih društev in ponudnikov lokalnih produktov, sadja, izdelkov iz sadja in medu, v ponedeljek, 8. oktobra, pa bo ob 12. uri bo v gostilni Druga violina uradno odprtje tedna jabolka v Ljubljani. Alenka Caf (Kmetijsko gozdarski zavod Ljubljana) bo predstavila različne sorte jabolk in spregovorila tudi o nekaterih starejših, skoraj pozabljenih vrstah, ki jih bo moč tudi poizkusiti. Predstavili bomo tudi program Tedna jabolka v Ljubljani in pomen podeželja za Mestno občino Ljubljana, pred Drugo violino pa pekli cesarski praženec z jabolčno čežano.

Pestro dogajanje se bo nato nadaljevalo vse do petka, 12. oktobra. Vsak dan med 9. in 16. uro vabljeni na Prešernov in Stari trg, kjer se bodo predstavljala lokalna društva in lokalni pridelovalci sadja, gostilni Druga violina in Pri kolovratu pa bosta ponujali jedi iz jabolk, pridelanih v Ljubljani.

Podeželje v Ljubljani predstavlja kar dve tretjini celotnega območja Ljubljane, na njem pa deluje 826 kmetij, ki se ukvarjajo s pridelavo in predelavo sadja in zelenjave. Pohvalimo se lahko s 34 ha intenzivnih nasadov sadnega drevja in s šestimi ha nasadov jagod.

Podrobnosti o aktivnostih na ljubljanskem podeželju si lahko ogledate tukaj.