ponedeljek, 27. 5. 2019

Vodeni ogledi po kulturni dediščini Plečnikovih Žal

V okviru dnevov dediščine evropskih pokopališč vas od ponedeljka do nedelje, od 27. maja do 2. junija 2019, vabimo na brezplačna vodenja po kulturni dediščini pokopališča Žale.

Pokopališča kot kulturna dediščina so pomemben del naše zgodovine in umetnosti ter so zato tudi turistične znamenitosti mest, kjer je mogoče začutiti zgodovino in kulturo lokalnega prebivalstva. Eno takšnih je tudi pokopališče Žale. Zaradi svoje visoke kulturno-zgodovinske in umetniške vrednosti je eno najlepših evropskih pokopališč. Na pokopališču Žale so pokopani mnogi velikani naše zgodovine: pesniki, pisatelji, kiparji, slikarji, skladatelji, arhitekti, igralci, inženirji, politiki, športniki,… Prav tako je na njem veliko pokopališč iz I. in II. svetovne vojne ter drugih spominskih obeležij priznanih arhitektov in kiparjev. Pokopališče je tudi drugi največji mestni park in je zanimivo v vseh letnih časih.

Pridružite se vodenim ogledom pokopališča Žale

Brezplačna vodenja bodo od 27. maja do 2. junija 2019 potekala dvakrat dnevno – ob 10. in ob 17. uri. Vodnik bo obiskovalce čakal pred upravno stavbo na Plečnikih Žalah (pred Plečnikovimi propilejami).

V okviru vodenega ogleda si boste ogledali znamenite Plečnikove Žale, grobove znanih Slovencev, dela znanih arhitektov in kiparjev ter druge pomembnejše dele pokopališča Žale, ki je dejansko muzej na prostem.