torek, 30. 6. 2009

Zaključni dogodek CEED programov 2008/2009

Včeraj zvečer je v Stanovski dvorani Ljubljanskega gradu župan podelil diplome tretji generaciji mladih podjetnikov, ki zaključujejo program CEED Top Class mladih perspektivnih podjetnikov ter prvi generaciji novega programa CEED Top Class Plus.

Posebne zahvale so prejeli tudi vsi mentorji, uspešni slovenski managerji in podjetniki, ki že tri leta v obliki prostovoljnega dela delijo svoja znanja in izkušnje ter spodbujajo mlade generacije slovenskih podjetnikov pri njihovem razvoju in rasti.

Posebnost dogodka je bilo  tudi prepletanje umetnosti in gospodarstva, saj v podjetniškem centru CEED Slovenija pri podjetnikih posebej spodbujajo in gojijo ustvarjalnost in inovativnost, kot enega ključnih dejavnikov rasti in razvoja v razvitih gospodarstvih. Član letošnje generacije programa CEED Top Class Janez Kotar, ki vodi podjetje K&S Consulting, se je tako predstavil s posebej za dogodek pripravljeno fotografsko razstavo, ki je skozi fotografijo pričarala uspehe podjetniške skupnosti CEED Slovenija.

Župan Zoran Janković že od leta 2006 sodeluje v programu CEED Top Class kot mentor mladim perspektivnim podjetnikom, ki so bili izbrani v program in sodelujejo v enoletnem programu usposabljanja, mentorstva in mreženja, s katerim jim želi center CEED omogočiti hitrejši razvoj in rast ter širitev na mednarodne trge. V letošnjem letu izvajajo že usposabljanje tretje generacije mladih podjetnikov. Med 30 podjetniki jih je največ (ena tretjina) iz podjetij s področja informacijskih tehnologij.

Center for Entrepreneurship and Executive Development - Center za razvoj podjetništva (CEED) Slovenija je del mednarodne mreže razvojnih centrov CEED, ki sta jo ustanovila ameriška agencija za mednarodni razvoj USAID in ameriški sklad tveganega kapitala SEAF, da bi spodbudila rast malih in srednjih podjetij v Vzhodni in Jugovzhodni Evropi. Ključna dejavnost razvojnih centrov CEED je, da podjetnikom in njihovim vodstvenim timom omogoča rast skozi organizirana praktična usposabljanja, skozi program mreženja (networking) ter skozi mednarodno integracijo podjetnikov v globalno poslovno okolje. CEED se zavzema za promocijo podjetništva in podjetniških vrednot v širši družbi znotraj regije, v kateri deluje.

CEED mreža ima že delujoče centre v Bolgariji, Romuniji, Sloveniji in Črni gori ter partnerski center v Rusiji. V prihodnosti se ima mreža CEED namen širiti tudi v druge države Vzhodne in Jugo-vzhodne Evrope.