Ana Zavadlav: Pokrajine Calvinovih pravljic

Vodnikova domačija Center vabi na razstavo Ane Zavadlav: Pokrajine Calvinovih pravljic, ki bo med 26. majem in 22. septembrom 2023 na ogled v Galeriji Centra ilustracije na Stritarjevi 7 v Ljubljani. Odprtje razstave bo v petek, 26. 5. 2023, ob 19. uri.

Razstava ilustratorke Ane Zavadlav predstavlja izvirnike, nastale za knjigo Italijanske pravljice Itala Calvina. Ilustracije s prostorsko instalacijo iz dvodimenzionalnega sveta prehajajo v prostor. Na razstavi je prikazan proces ustvarjanja od skic do končnih ilustracij, nastalih za obsežno zbirko pravljic. Ta je ob 100. obletnici rojstva avtorja v prevodu Gašperja Maleja izšla lani pri založbi Mladinska knjiga.

Iskala sem prostore vmes, podobe, ki bodo spremljava pravljicam, ne njihova ilus-tracija.
– Ana Zavadlav, v: intervju z Nino Zagoričnik v oddaji Proti etru, spet ta dež na Valu 202

Pisatelj Italo Calvino je pred več kot šestdesetimi leti iz obsežnega italijanskega pri-povednega izročila izbral dvesto motivno raznolikih ljudskih pravljic in jih povezal v konceptualno izredno premišljeno in slogovno enovito knjižno zbirko. Ta si je v Italiji hitro pridobila status klasike in doživela številne prevode v tuje jezike.
Kako tudi ne bi! Calvinove pravljice so poseljene s slikovitimi junaki in polne presenetljivih zapletov, prežete so s humorjem, svetlobo in značilno vitalnostjo, ki presvetli tudi najbolj krute dogodke. Vse našteto velja tudi za ilustracije Ane Zavad-lav.

Ljudske pravljice so skope z opisi pokrajin in glavnih junakov. Pravijo le: neki vrt, zaraščen gozd, princesa, lepa kot sonce, čarovnica, grda kot smrtni greh ...
Bralce ali poslušalce vabijo, da s svojo domišljijo in izkušnjo konkretnih, realnih pro-storov po svoje napolnijo podobe pravljice.
Zavadlav v svojih ilustracijah ni razbijala te neulovljive kvalitete nedorečenosti, pač pa je namesto dogodkov izrisala dogajalne pokrajine pravljic, napol resnične, napol pravljične. Kot da je v svoji domišljiji jasno uzrla prostore, v katerih so se pravljice zgodile, in jih z veščo roko, da bi jih lahko ugledali tudi mi, prenesla na papir. In nas v isti sapi povabila vanje: s potjo, ki se odpira pred pogledom bralca, s priprtimi vratci v vrt, s podobo skrivnostne princese, ki nam kaže hrbet in nas vabi, da poskušamo uzreti njen obraz …
Izrisane pravljične prostore je Zavadlav dopolnila s človeškimi in živalskimi junaki, ki ta pravljični svet naseljujejo, med njimi pa bomo zaman iskali upodobitve najbolj značilnih pravljičnih likov: ogra s peresi, hudiča, sedmeroglavega zmaja, čarovnice ... Te ilustratorka radodarno prepušča naši domišljiji.
– Špela Frlic

Ana Zavadlav (1970) je akademska slikarka in ilustratorka. Diplomirala je na oddelku za slikarstvo na Akademiji za likovno umetnost v Ljubljani in tam zaključila študij na specialki za grafiko.
Od leta 2002 se posveča predvsem knjižni ilustraciji za otroke in mladino. Je redna sodelavka revij Ciciban in Cicido. Svoja dela je razstavljala na več samostojnih in skupinskih razstavah. Njene ilustracije iz knjige Čriček in temačni občutek Toona Tellegena so bile leta 2019 razstavljene na knjižnem sejmu otroške in mladinske literature v Bologni. Letos se je tam z nekaj deli s pričujoče razstave predstavila v okviru natečaja Eccellenze Italiane. Figure per Italo Calvino / Italian excellence. Il-lustrations for Italo Calvino, na katerem je 30 ilustratorjev, izbranih med 521 avtorji iz 47 držav interpretiralo Calvina na svojevrsten in inovativen način.

Spremljevalni program 

Za odrasle

– četrtek, 1. junij in četrtek, 7. september I 20.00
ITALO CALVINO: ITALIJANSKE PRAVLJICE
Pripoveduje: Špela Frlic, glasba: David Nik Lipovac
Italijanske pravljice Itala Calvina (Mladinska knjiga, 2022) so ena najbolj premišlje-nih, slogovno dovršenih in mednarodno priljubljenih zbirk ljudskih pravljic.
S sočnim izrazjem, živimi slikami in izbrušenim ritmom upovedujejo svet, v katerem se čudeži dogajajo s čudovito samoumevnostjo, življenja pravljičnih junakinj in ju-nakov od rojstva do poroke, z vsemi razburljivimi preizkušnjami vmes, pa se odvijejo na vsega nekaj straneh v knjigi.
Njihov humor in izraziti ritem raziskujeta pripovedovalka Špela Frlic in bobnar Da-vid Nik Lipovac.
____
VSTOPNINA
Vstopnice (8 eur) lahko kupite na Vodnikovi domačiji ter portalu in prodajnih mestih mojekarte.si.

– četrtek, 14. september I 18.00
VODSTVO PO RAZSTAVI Z AVTORICO ANO ZAVADLAV

– torek, 19. september I 11.00
POGOVOR ILUSTRATORKE Z LIKOVNO UREDNICO TANJO KOMADINA

Za otroke

– nedelja, 28. maj I 11.00 I 7+
DELAVNICA IN VODSTVO Z ILUSTRATORKO ANO ZAVADLAV
Otroci si skupaj z ilustratorko Ano Zavadlav v galeriji ogledajo razstavo njenih ču-dovitih ilustracij. Nato zavihajo rokave, v roke vzamejo pastele in oglje ter poskušajo narisati prizor iz ene izmed italijanskih pravljic Itala Calvina.
Pravljico jim pove pripovedovalka Katja Preša.
Delavnica traja 90 minut

Obvezne prijave na: prijava@divjamisel.org
____
Produkcija: Divja misel / Center ilustracije

Kuratorka: Maša P. Žmitek

Oblikovanje razstave: Sara Badovinac
Razvoj didaktičnih elementov: Nuša Jurjevič
Zvočni posnetki: Špela Frlic
Grafično oblikovanje: Ajda Fortuna

Lektura: Anže Toni
Prevod: Daniel Sheppard

Tisk na tekstil: Dane Janušič
Osvetljevalni system: GC-DPI

Za Divjo misel: Tina Popovič

Razstavo sofinancira Oddelek za kulturo Mestne občine Ljubljana.