ponedeljek, 18. 12. 2017

Gimnastična lepotica na Viču

Že Miroslav Cerar, za mnoge še vedno najboljši slovenski športnik do zdaj, je pred petdesetimi leti sanjal o gimnastičnem centru, a se mu želja ni izpolnila. Tako kot se ni Aljažu Peganu in Mitji Petkovšku v času njune aktivne športne poti. Zato je bila dolgo pričakovana otvoritev, 27. novembra 2015, pravi praznik ne samo za slovensko gimnastiko, pač pa za vse ljubitelje slovenskega športa.

Dve leti po njegovi otvoritvi je center vsak dan zapolnjen do zadnjega kotička, uporabniki pa so nad njim navdušeni.

»Z gimnastičnim centrom smo dobili odlične pogoje za delo, toda če bi postavili še en podoben center, podobno dvorano, bi bila tudi ta polna. Toliko je otrok, toliko je zanimanja za gimnastiko, tako da smo še vedno daleč od tega, da bi vsi ljubljanski klubi lahko normalno trenirali,« je ob našem obisku lepotice na Viču dejal Sebastijan Piletič, selektor slovenske gimnastične reprezentance.

POTEM 5 151127 otvoritev Gimnasticnega centra Ljubljana nrovan 026

Že zunanjost gimnastičnega centra je mogočna, notranjost pa za tekmovanja in treninge ponuja 1.951,50 m2. V pritličju je dvorana za športno gimnastiko s trenažnimi orodji ter dvorana za ritmično gimnastiko, s premičnimi pregradnimi zavesami pa jo je možno razdeliti na dva dela. V prvem in drugem nadstropju centra so prostori za fitnes, ki se deli na dve športni dvorani v skupni kvadraturi 450 m2, in telovadnica za vodene vadbe v velikosti 130 m2, medtem ko je v tretjem nadstropju hotel s trinajstimi dvoposteljnimi in dvema enoposteljnima sobama, sejno sobo in savno. 

»Dvorano v povprečju na dan uporablja blizu 500 otrok, telovadcev in telovadk v športni gimnastiki ter tekmovalk v ritmični gimnastiki. V naši dvorani rekreacije nimamo, saj gre za izvajanje vaj na specifičnih orodjih. Rekreativci se lahko poslužujejo našega fitnesa, od pomladi do jeseni pa lahko igrajo tenis na naših zunanjih igriščih,« je na kratko pojasnil Aleš Franetič, vodja Gimnastičnega centra Ljubljana.

»Ko so Mira Cerarja spraševali, v kakšnem gimnastičnem centru trenira, da je tako dober, jim je pokazal osiromašeno dvorano v Narodnem domu. Mislili so, da se šali. A se ni. V tej dvorani smo dolgo trenirali tudi mi, zato je zdajšnji center dodatna motivacija za naprej in moram reči, da se to že pozna na izidih. Lepo pa je videti mlade, da s takšnim veseljem prihajajo v dvorano,« je nad gimnastično pridobitvijo navdušen slovenski reprezentant Rok Klavora, sicer član ŠD Sokol Bežigrad. 

»Moja prva misel, ko sem prvič prišel v ta center, je bila, joj, kako toplo je, kajti v dvorani Narodnega doma je bilo zelo hladno. Zdajšnja generacija telovadcev in telovadk ima precejšnjo prednost, saj so zdaj pogoji takšni, kot morajo biti. Imamo vse, kar potrebujemo za normalno vadbo,« je Klavoro dopolnil Alen Dimec, telovadec Narodnega doma, ki je tudi slovenski reprezentant.

Nove pridobitve so se razveselili tudi v ritmični gimnastiki, saj v centru delujejo vsi štirje ljubljanski klubi, Narodni dom, Moste, Šiška in TiM. »V vsakem klubu je okoli 70 do 80 telovadk. Zaradi velikega števila telovadk pogoji za vadbo še vedno niso idealni, saj nam še vedno primanjkuje prostora. Vseeno pa je tu višina stropa primernejša in pod preprogo je primerna podlaga, ki varuje telovadke pred poškodbami hrbtenice, kolen in podobno, zato je manj poškodb. Toda če bi dobili še en podoben gimnastični center, ne bi bil prav nič odveč,« je dejala Lena Jakubovska, selektorka slovenske reprezentance v ritmični gimnastiki in strokovna vodja v Narodnem domu.

POTEM 151127 otvoritev Gimnasticnega centra Ljubljana nrovan 010 1

ALJAŽ PEGAN

»Morda bi bilo drugače, če bi tudi sam lahko treniral v takšnem objektu, vendar dobri pogoji niso vedno zagotovilo za dobre rezultate, kar smo v preteklosti večkrat dokazali. Je pa res, da se kakšno gimnastično prvino lažje naučiš, če imaš dobre pogoje, kakršni so v tem gimnastičnem centru. Mislim, da je tudi veliko prijetneje hoditi na trening, če so pogoji dobri. Gimnastika je vsekakor potrebovala takšen center, v primerjavi s tistim, kar smo imeli mi, je to veliko, veliko boljše in hvala bogu, da smo dobili takšen center. Moramo pa se zavedati, da tudi ob teh boljših pogojih ne bo ravno lahko ponavljati rezultatov, ki sva jih dosegala z Mitjo Petkovškom. Za gimnastiko potrebuješ čas, česar se trenerji zdaj zavedajo in z mladimi delajo malce drugače. Verjamem, da jih bodo enkrat pripeljali vsaj do podobnih, če ne boljših rezultatov, kot smo jih dosegali v preteklosti.«

MITJA PETKOVŠEK

 »Pred nekaj več kot desetletjem smo dali pobudo za gradnjo gimnastičnega centra, in če bi tudi pol manj trajalo, bi bilo zame že prepozno, da bi mi pomagal k boljšim rezultatom v karieri. Vendar sem vztrajal toliko časa, da smo dobili ta center in s tem je bilo moje poslanstvo opravljeno in se lahko mirno poslovim. Center redno obiskujem in kadarkoli sem v bližini Viča, se v njem ustavim vsaj za 15 minut, malo zaradi družbe, malo pa tudi zato, da skočim na bradljo za moč, mišice in boljše počutje, saj šport vedno zelo dobro vpliva na počutje. Sicer pa imava z ženo Mojco Rode klub ritmične gimnastike TiM in včasih tudi sam najamem gimnastični del centra, da razveselim svoje rekreativne telovadce, ki jim imam na Igu, Škofljici in v Višnji Gori. Zanje je to posebno doživetje.«