sreda, 24. 10. 2018

Kje v Ljubljani cveti otroška ustvarjalnost?

V Ljubljani je veliko programov, ki na različnih področjih in na različne načine otroke učijo umetniške obrti ter jim poskušajo razplamtevati ustvarjalno iskro, ki jo ima vsak otrok.
Besedilo in foto: Staša Cafuta Trček

Vodnikova domačija, rojstna hiša Valentina Vodnika, se nahaja v Šiški. V hiši branja, pisanja in pripovedovanja, ki ga upravlja zavod Divja misel, znan tudi kot organizator Knjižnice pod krošnjami, redno potekajo dogodki na temo knjige za otroke in tudi za odrasle. Z oktobrom se ponovno začenja otroški program Nedelce, ki vsako nedeljo ob 11. uri vabi na pripovedovanja, predstave, obiske avtorjev. »Nedelce so nedeljski dopoldnevi, ko lahko čas teče malo bolj počasi in ga preživljamo v družbi dobrih knjig. Najboljše vsebine na najrazličnejše načine postavljamo na oder, da bi ob njih razmišljali, se zabavali, pogovarjali in nekatere potem še dolgo nosili v mislih,« opiše Nedelce vodja otroškega programa Špela Frlic.
www.vodnikovadomacija.si

V Kinodvoru ob sobotah poteka program Prvič v kino. Izbranemu filmskemu programu za najmlajše sledi ustvarjalna igra v Kavarni z animatorkami iz Združenja Sezam in Družinskega centra Mala ulica. »Veliko otrok pride prvič, a se nato vračajo na sobotne oglede risank. Želimo si, da so prvi obiski kina z otroki posebno lepi ter da otroci uživajo v dvorani, ob pogledu na veliko platno,« pove animatorka Rada Kikelj Drašler. »Všeč mi je, da nas teta pred ogledom risanke vpraša, ali smo v kinu prvič, in da naredimo kino telovadne vaje. Masiramo si ušesa, odpremo in zapremo oči,« opisuje Rozalija, ki pogosto pride v kino.
www.kinodvor.org/kinobalon/prvic-v-kino

Lutkarna, Šola animiranega filma, Plesalnica, Glasbena delavnica in Gledališka šola so celoletne delavnice za najmlajše, ki vsak teden potekajo v Lutkovnem gledališču Ljubljana. Obiskali smo Lutkarno, ki je namenjena otrokom od 4. do 6. leta starosti. »Skozi igro in domišljijo otroci vstopajo v svet lutk, gledališča in umetnosti. Iz različnih materialov izdelujemo enostavne lutke in spoznavamo njihove animacijske možnosti. Kmalu pa bomo napravili preprost lutkovni oder in zaigrali v pravi lutkovni predstavici,« nas seznanja mentorica Luna Ornik in doda, da je velik poudarek na koncentraciji in poslušnosti otrok ter osredotočanju na izbrano temo pravljice, ki jo otroci skupaj nadgradijo. Anže obiskuje Lutkarno že drugo šolsko leto in pove, da mu je všeč, ker spoznavajo igro od začetka do konca. »Najprej nam Luna prebere, nato se pogovarjamo in si razdelimo vloge. Doma ponavljam tekst. V redu mi je tudi to, da izdelujemo lutke.«
www.lgl.si/si/delavnice/celoletne-delavnice

Mala ulica je pred kratkim praznovala že peto obletnico. Dogodki in aktivnosti so namenjeni otrokom in staršem oziroma skrbnikom. »Otroci na likovnih, znanstvenih, etnoloških, umetnostnih in lesarskih ustvarjalnicah skozi igro, pogovor in ustvarjanje spoznavajo osnovne elemente posamezne teme,« razlaga mentorica Manca Kaliman. V tokratni ustvarjalnici z naslovom Brezčasne pravljice naših mladosti z Manco so otroci najprej prisluhnili pravljici Moj dežnik je lahko balon, nato pa so izdelovali pravljične klobuke. Zala in Nika sta triletni dvojčici, ki s starši redno prihajata v Malo ulico. »Tukaj se zelo dobro počutimo, tako hčerki kot midva z možem, saj skupaj ustvarjamo. Obiskujemo tudi plesne in gibalne urice,« pove njuna mama.
www.malaulica.si

Igriva arhitektura poteka ob izbranih sobotah v Muzeju sodobne umetnosti na Metelkovi. Namenjena je neformalnemu izobraževanju otrok o prostoru, arhitekturi in oblikovanju. »Prostor in arhitektura nas obdajata vse življenje, dajeta okvir vsem našim dejavnostim. Zato ni nikoli prezgodaj za ozaveščanje in izobraževanje o pomenu kakovostno grajenega prostora,« pove Tina Gradišer. Na enem izmed srečanj so spoznavali različne oblike stavb, ki so namenjene bivanju, nato pa so iz velikih kart gradili prostorske strukture, kamor so lahko tudi vstopili, in tako prostor doživeli na nove načine. Klemen se je ustvarjalnice udeležil prvič in je z budnim očesom spremljal projekcijo, na kateri so bili predstavljeni različni tipi stavb. »Ko smo dobili nalogo, da na izbrano karto narišemo hišo, kot si jo predstavljamo, sem se odločil za 3D-perspektivo. Pred sestavljanjem hiše iz kart mi je zmanjkalo nekaj časa za dokončanje risbe.«
www.igrivaarhitektura.org

Tivolska maj’ca, ABC knjige umetnika/ZIN knjižica, Ves svet je atelje (monotipija z vsakdanjimi predmeti), Abstraktni svetovi (frotaž), Oblekca za rožce (šivanje in tiskanje), Zgodba o … (dopolni), Bela krizantema ali umetnik v gibanju, Otroški atelje v Švicariji in Jaz, umetnikso ustvarjalne likovno grafične in scenografske delavnice, ki potekajo v Mednarodnem grafičnem likovnem centru in Ustvarjalnem centru Švicarija v Tivoliju. »Otroke vzgajamo v opazovanju sodobne umetnosti, kulturne dediščine in navajamo na obiskovanje galerije. Večino delavnic izvajamo ob vsebinah občasnih razstav. Oglede dopolnimo z delavnico, animacijsko igro ali obiskom grafičnega ateljeja z demonstracijo tiska,« predstavlja Lili Šturm. V oktobru ob petkih pa bodo prvič na sporedu tudi poučno ustvarjalna srečanja za nosečnice in mamice z dojenčki: program HI HI HAA.
www.mglc-lj.si

Pripovedke o Z-Majčku in prijateljih, Zmaj z Ljubljanskega gradu in Od paža do viteza je nekaj izmed naslovov pravljično ustvarjalnih srečanj, vodenih ogledov in ustvarjalnih delavnic, ki jih za najmlajše ponuja Ljubljanski grad. »Letos je glavni lik programov eno največjih mitoloških bitij, ki še danes buri našo domišljijo – zmaj, saj smo leto tematsko posvetili prav zmaju,« vabi na Ljubljanski grad Mateja Valentan Avbelj, direktorica Ljubljanskega gradu. Eno od delavnic je obiskal Luka, ki redno prihaja na grad: »Na delavnice na Ljubljanski grad zelo rad hodim, ker so zanimive zgodbe in ker na koncu nekaj izdelamo.«
www.ljubljanskigrad.si/sl/grajska-dozivetja/za-otroke-in-mladino/