ponedeljek, 16. 4. 2018

Ljubljana se mi je takoj prikupila

Turisti so za glasilo Ljubljana delili svoje vtise o Ljubljani.
Avtorica: Staša Cafuta Trček

Sim Ho Kuai Sim, antropologinja, Hongkong

Sim Ho Kuai

Zmeraj me je zanimal ta del Evrope, saj ni bil veliko v medijih. V Ljubljano sem prišla zaradi čebel in dediščine ter sedanjosti čebel in njihovega dela z ljudmi. Pri nas v Hongkongu kultura čebeljih pridelkov sploh ne obstaja. Očarana sem nad lokalnim prebivalstvom, ki je zraslo ob medu in čebelah. Projekt urbano čebelarstvo pa je sploh primer dobre prakse: verjamem, da bo dobil veliko posnemovalcev. V Ljubljani sem navdušena tudi nad mlekomatom, nad svežo zelenjavo na tržnici, ki ima okus in vonj. Fino se mi tudi zdi, da imam veliko prostora pri hoji po pločniku ali v coni za pešce. Poleg tega se mi dogaja, da srečujem iste ljudi v različnih koncih Ljubljane, kar potrjuje, da je mesto žepno, pa tudi prijazno in čisto.

Charlotte, London

Charlotte

O Sloveniji nisem vedela nič. Prijatelji so mi rekli, a na Slovaško greš? Popolna zmeda! Tukaj sem službeno. Vaše ljubljansko lasersko podjetje me uči uporabe njihovega aparata za kožo, jaz pa bom znanje predala sodelavcem v Londonu. S fantom sem tukaj. On hodi vsak dan deskat na Krvavec. Ob večerih pa se druživa v lokalih in uživava ob dobri hrani in izjemnem slovenskem vinu.

Petra Vranković, študentka, Reka, Hrvaška

Petra Vrankovic

V Ljubljani študiram arhitekturo. Zelo dobro se počutim tukaj. Ljubljana je bolj kreativna v primerjavi z Reko. Ima veliko zelenih površin, in prav to daje mestu posebno vzdušje. Ko sije sonce, ste domačini takoj boljše volje. Navdušena sem tudi nad odnosom med profesorji in študenti, ki je tukaj veliko bolj prijateljski in normalen, življenjski kot na primer v Zagrebu ali na Reki. V Ljubljani mi je všeč tudi red.

Mariam Iqbal, ginekologinja, Lahore, Pakistan

Mariam Iqbal

Tukaj sem službeno. V ginekološki ambulanti v Lahoreju smo prvi v Pakistanu z laserskim strojem za ginekologijo. Ponosna sem na to novo pridobitev, ki je nastala v Ljubljani, v podjetju Fotona. Ljubljana se mi je takoj prikupila. Arhitektura, postavitev stavb, fasade, oblike, vse skupaj deluje prelepo. Je eno izmed mest, ob katerem sem takoj pomislila: sem bi se rada vrnila s hčerko. Morda že to poletje. Pohvalila bi tudi zelo dobro kavo in sladice. Domačini ste zelo prijazni in ustrežljivi.

Cecilia in Thomas, Pjongčang, Južna Koreja

Cecilia

Najinega korejskega priimka vam raje ne poveva, saj si ga tako ne boste zapomnili (smeh). Prihajava iz letošnjega olimpijskega mesta. Nad Ljubljano sva navdušena. Mudi se nama, a lahko prosim še eno »fotko« z vašimi psi?

Maylis de Kerangal, pisateljica, Pariz, Francija

Maylis de Karengal
V Ljubljano sem prišla na povabilo organizatorjev festivala Fabula. Tukaj sem prvič. Mesto me je sprejelo s snežnim metežem in priznam, da je sneg pričaral posebno vzdušje. Na festivalu, ki je posvečen literaturam sveta, smo se pogovarjali tudi o moji knjigi Rojstvo mostu. Opazila sem, da ima Ljubljana številne mostove in prav zato mi je še posebej ljuba.

Maria, študentka, Malta

Maria

V Ljubljano sem prišla s prijatelji. Slovenijo smo izbrali zaradi smučanja. Fotografije na spletu so nas prepričale. Sedaj lahko potrdim, da je tudi v živo vaša dežela zelo slikovita. V Ljubljani spimo in se vsak dan vozimo na različna smučišča. Seveda imamo tudi čas za raziskovanje Ljubljane. Arhitekti smo, zato nas prestolnica privlači tudi zaradi arhitekturne podobe. Izogibamo se trgovinam narejeno na Kitajskem. Pohvalila bi turistično-informativni center, kjer nam je prijazno osebje vse dobro razložilo in odgovorilo na vsa naša vprašanja. Zanimiva je tudi ponudba turističnih izdelkov, ki so oblikovani in izdelani tu.