četrtek, 21. 2. 2019

Lokalno pridelana hrana v Ljubljani ni nikoli daleč

V Mestni občini Ljubljana je 826 kmetij, ki omogočajo samooskrbo mesta. Meščani si lahko kakovostno zelenjavo, sadje, mleko in mlečne izdelke, med in še marsikaj kupimo skorajda na pragu svojega doma. Na mestni občini pa posebej skrbijo za vključevanje lokalno pridelane hrane v različne prehranske verige: prehrano otrok v vrtcih in šolah ter v gostinsko ponudbo mesta.
Avtorica: Staša Bizjak

V preteklosti je imel vsak trg v Ljubljani specializirano tržnico. Hrana in ostali pridelki in izdelki so prihajali iz bližnje okolice. Toda v devetdesetih letih prejšnjega stoletja je postalo moderno kupovati eksotične sadeže oziroma vse vrste sadja in zelenjave ne glede na letni čas, kar je v trendu še danes. V poplavi ponudbe hrane neznanega izvora smo se znašli pred dejstvom, da ta hrana pogosto ni kakovostna oz. kakovost izgubi med prevozom. Gorazd Maslo z Odseka za razvoj podeželja je pojasnil: »V Mestni občini Ljubljana želimo povečati delež lokalno pridelane hrane v obrokih prebivalcev našega mesta, zato smo s partnerji pripravili aktivnosti, ki spodbujajo nakup živil od pridelovalcev z lokalnega območja.«

V borzi lokalnih živil povezanih preko sto kmetij in odjemalcev

Glavni namen borze, ki poteka spomladi in jeseni, je spodbujanje kratkih nabavnih verig. Borza omogoča vzpostavljanje neposrednih stikov in izmenjavo informacij o ponudbi in povpraševanju lokalno pridelanih živil. Šole in vrtci lahko preverjajo možnosti nabave lokalnih živil v okviru razpisov in izločenih sklopov ter sklepajo dogovore tudi za nakupe v okviru šolske sheme, Slovenskega tradicionalnega zajtrka. Gostinci in hotelirji preverjajo ponudbo na trgu ter se z lokalnimi pridelovalci usklajujejo tudi glede dejanskih potreb.

Na Osnovni šoli Sostro, ki se nahaja v ruralnem okolju, od lokalnih dobaviteljev naročajo po načelu kratkih verig vsa ekološka živila, kislo zelje, kislo repo, med, jabolka, hruške, češnje in jagode. Z dobavitelji so vzpostavili trdno mrežo sodelovanja, določili so nedvoumne pogoje za dostavo in se pogodili za konkurenčne cene živil, zato z naročanjem po načelu kratkih verig nimajo težav. Tjaša Hitti, organizatorka šolske prehrane, vseeno poudarja: »Izkazalo se je, da je odstotek živil, ki jih lahko naročamo po načelu kratkih verig, še vedno občutno premajhen, saj imamo v bližini šole številne ponudnike lokalno pridelanega oziroma predelanega sadja, zelenjave, mleka in mlečnih izdelkov, žit, kruha in pekovskih izdelkov, sladkovodnih rib, olja, mesa in še bi lahko naštevala.«

Organizatorji prehrane in kuharji ključni pri uporabi lokalno pridelane hrane

Tematike na dogodkih za kuharje in odgovorne za naročanje hrane v vzgojno-izobraževalnih ustanovah so izbrane glede na potrebe kuharjev, na primer vegetarijanske jedi, dietna priprava hrane, slovenska in tuja kuhinja. Predstavljene jedi izhajajo iz sezonske ponudbe, so inovativne in hkrati primerne za pripravo v vrtcih in šolskih kuhinjah. »Veseli me, da smo tudi snovalci prehrane prišli na vrsto za izobraževanje. Tukaj spoznavamo trende, aktivno sodelujemo in med seboj izmenjujemo izkušnje, hkrati pa se srečujemo z lokalnimi pridelovalci hrane,« strne vtise Marko Meglič, organizator prehrane v vrtcu Najdihojca in udeleženec delavnice z naslovom Dietna prehrana, ki je potekala v demonstracijski kuhinji Centra kulinarike in turizma KULT316. Dobro obiskani sta bili tudi Potujoča delavnica po Poti dobrot (kmetije Savelj, Kleč in Ježice) ter kuhinja Primoža Dolničarja, ki je pripravil vegetarijanske jedi za »mulce«. Udeleženci so se sprehodili čez polja, kjer je v pozni jeseni še vedno rastlo zelje, por, radič, pozimi pa je že na naših krožnikih. Ogledali so si ekološko mlečno kmetijo Pr' Konc in predpripravo zelenjave na kmetiji Damijana Janeza Bučarja. Na mali tržnici kmetij na Poti dobrot so se že odvijali dogovori o partnerskem kmetovanju. Predstavilo se je pet lokalnih kmetov, Zadruga Jarina in Skupina ekoloških pridelovalcev sadja.

Neposredna prodaja kmetijskih pridelkov in izdelkov v Šentvidu

Pred ljudskim domom v Šentvidu je vsako sredo med enajsto in petnajsto uro možno kupiti kmetijske pridelke in izdelke neposredno od kmetov iz okolice. Ponudba je pestra in bo ob povečanju zanimanja za nakup še večja. »Presenečena sem nad dobrim obiskom. Na naši stojnici kupujejo predvsem upokojenci. Nekateri nas tudi spremljajo na Facebooku. Na voljo imamo sezonska žita in žitne izdelke, sušena zelišča in zeliščne sirupe, zelenjavo, odvisno od sezone. Smo majhna kmetija na sedmih hektarjih. Vabljeni, da nas obiščete!« povabi na tržnico Andreja z biodinamične kmetije Pri Cajhnu.

»Veseli me, da je zdaj ob sredah v Šentvidu tržni dan. Danes sem kupila rdečo peso, jabolka, mladi sir in testenine, vse ekološke pridelave.« Violeta Bilek