ponedeljek, 2. 7. 2018

Mestno zrcalo: Ljubljana je sanjska

Vtise turistov o Ljubljani zbira Staša Cafuta Trček.

Anne Laure, Pariz, Francija

V Ljubljani sem že bila, februarja letos pa sem prišla na študijsko izmenjavo na Ekonomsko fakulteto. V Ljubljani so mi všeč vaše terase pred lokali in tudi iste cene postrežbe, ne glede na to, kje sediš.

Vincent Anne stasa

Vincent, Pariz, Francija

Tukaj nas je približno deset študentov iz Francije. Počutimo se lepo, varno in sprejeto. Ljubljana je majhna, a nič zato, saj jo prav zato hitreje odkrivamo. V lokal Božidar in Magda redno zahajamo. Ob petkih pa na Odprto kuhno, saj smo v Parizu razvajeni s pestro izbiro mednarodnih kuhinj, tako da nam petkove jedi zapolnijo manko večkulturne kulinarike. Slovenska tradicionalna kuhinja mi je tudi všeč, občasno pa si rad privoščim steak v restavraciji Argentino.

Luka Tomislav Živković, Bukarešta, Romunija

Luka Tomislav Zivkovic

Moja družina prihaja iz Hrvaške in Francije. Spomnim se, da sem kot otrok z družino potoval skozi Slovenijo, ustavili smo se tudi v Ljubljani in vedno sem si jo želel ponovno obiskati. Zdaj, ko sem po toliko letih spet tukaj, mi je tako, kot da sem prvič. Obnovljena je, z modernimi rešitvami. Opazil sem tudi, da ste kreativni. V manjših trgovinah sem videl in tudi kupil različne uporabne izdelke, ki so bili narejeni v Sloveniji: kuhinjske krpe z odtisom vaše sladke posebnosti potice, skodelice za kavo z odtisom enega izmed vaših znanih pesnikov, arhitektov, politikov iz preteklosti. Ali pa majice s privlačnim potiskom. Z nekim posebnim občutkom me Ljubljana spominja na estonski Talin, verjetno zaradi prepletenosti srednjeveškega in modernističnega sloga, kjer ni nič moteče in nič ne štrli.

Andrej Leontiev, Bratislava, Slovaška

Andrej

Ljubljana ima zelo lepo energijo! Verjetno zato, ker je velik del centra in stare Ljubljane zaprt za promet, urbano življenje je ob Ljubljanici. Danes sem tukaj službeno, nameravam se vrniti že zelo kmalu.

Michiel, Limburg, Nizozemska

Michiel

Sem bolj človek narave, travnikov, hribov, vasi, zato se v Sloveniji zadržujem večino časa na Gorenjskem. Lani sem bil prvič v Sloveniji in zaradi razposajene pokrajine zelo resno razmišljam, da se bom sem preselil. Ljubljana mi je všeč zato, ker lahko z Ljubljanskega gradu naredim plan, na kateri hrib ali goro se bom povzpel.

Dirk de Mol, Opwijk, Belgija

Dirk de Mol

V Ljubljani sem že četrtič. Prvič sem jo bolj kot ne raziskoval skozi arhitekturo, tokrat pa jo spoznavam preko ljudi, ki sem jih spoznal v vseh teh letih, ter preko kulinarike in pivske kulture. Ko sem kolegu, ki ima restavracijo v Belgiji, povedal, da grem ponovno v Slovenijo, me je prosil, naj se pozanimam za nekaj ponudnikov oranžnih vin. Baje ste pionirji v svetu.

Susan, Dunaj, Avstrija

Susan

S soprogom sva bila na Hrvaškem v Lovranu in na poti nazaj sva se za kosilo ustavila v Ljubljani, da pretegneva noge. Vaše lepo mesto naju je presenetilo prvih deset minut – srečala sva namreč psa iste pasme, kot ga imava doma na Dunaju. To nama je še bolj polepšalo dan, saj se ponovnega snidenja z najino psičko zelo veseliva.

Emina, Sarajevo, BiH

Emina

S prijatelji smo se odločili, da pridemo v Ljubljano. Sanjska je. Nek drug svet, ki je bil nekoč tudi naš. Kar čustveno doživljam in odkrivam Ljubljano.