torek, 29. 5. 2018

Mestno zrcalo: Mesto, ki ima lepo dušo

Vtise turistov o Ljubljani zbira Staša Cafuta Trček

Anastasia Liakhavet, študentka, Minsk, Belorusija

Anastasia Liakhavet stasa2

Usoda je hotela, da pridem v Ljubljano. Moja fakulteta v Minsku mi je namreč predlagala, da grem na študentsko izmenjavo prav sem, in sicer na Ekonomsko fakulteto. Tukaj sem že dobro leto in pol. Ljubljana je zelo mirno in prijetno mesto. Narava in arhitektura v mestu sta edinstveni. Ob tej lepoti sem se odločila, da bom narisala vsak njen kotiček. Na instagramu (#sketchLJ) sem začela objavljati risbe Ljubljane. Neizmerno uživam v tem. Opažam, da me je začelo slediti veliko ljudi in vsaka pohvala me razveseli. Ljubljana mi s svojo prikupno fotogeničnostjo pomaga, da se lahko izražam z barvami. Pozdravljam vse bralce in jim želim še veliko lepih trenutkov v vašem mestu, ki ima lepo dušo.

Aris, fotograf in študent arhitekture, New York

Aris stasa

V Ljubljano sem prišel zaradi ljubljene osebe. Slovenke ste usodne ženske (smeh). Nikoli si nisem mislil, da bom Slovenijo sploh kdaj obiskal. Uživam vsak trenutek!

Joel Wright, vinski trgovec, London

Joel Wright stasa

Punca se je med študijem tako zelo zaljubila v slovenski jezik, da si služi denar s prevajanjem v slovenščino in obratno. Zato tudi pogosto potujeva v Slovenijo. Ljubljana mi je vsekakor všeč, kako mi ne bi bila, ko pa ima zelo dobro hrano in pestro ponudbo vin. Rada obiščeva Tabar, kjer imajo veliko ponudbo maceriranih slovenskih in zamejskih vin. Vedno se ustaviva na Plečnikovi tržnici, ki ima zelo svežo sezonsko hrano, kar je v večini evropskih in svetovnih prestolnic redkost, saj kmetije niso tako blizu.

Isa, učiteljica, Almería, Španija

Isa stasa

S kolegico sva trenutno v tem lokalu (Magda), ki nama je super predvsem zato, ker ste tukaj sami domačini, medve pa uživava v opazovanju. Ni težko stopiti v stik z vami. Komunikativni ste in pripravljeni ste se pogovarjati s tujci. Ljubljana se nama na splošno zdi kot mesto, ki človeka preplavi s čustvi. Jutri greva na izlet na Bled. Veseliva se!

Renáta, vinska promotorka, Pecs, Madžarska

Renata Dani stasa

S skupino prijateljic smo se odločile, da gremo za pet dni po Sloveniji. Čeprav smo sosedje, smo prvič tukaj. Občutek imamo, da ste bogatejši kot mi. Bolje živite. Lepo se imamo, uživamo. Zdi se mi, da je Slovenija narejena za to, da se imamo vsi dobro! Vse to velja tudi za Ljubljano. Vse dobro želim in vabim vse Slovence, da tudi vi pridete v našo deželo. Pa ne samo do Budimpešte, ampak tudi v naše mesto Pecs, ki je bila Evropska prestolnica kulture leta 2010.

Victor, upokojenec, Teksas, ZDA

Victor stasa

Iskreno povedano sem imel o Sloveniji popolnoma drugačno predstavo. Predstavljal sem si jo kot nerazvito državo na repu Evrope. Doživel sem šok. Se sprašujete, kaj sploh delam tukaj? Hči živi in dela s soprogom v Švici in odločila sta se, da gremo za vikend v Slovenijo. Všeč mi je, a kot rečeno, sem veliko manj pričakoval, dobil pa veliko več.

Metin Unlu, podjetnik, Carigrad, Turčija

Metin Unlu stasa

V Ljubljani sem bil že nekajkrat, in to poslovno. Podjetje, ki nas je gostilo, nam je organiziralo tudi vodstvo po mestu. Spomnim se, da smo se ustavili pri neki cerkvi in vodič je začel razlagati o turških vpadih. To je razlagal tako vneto, kot da bi se zgodilo včeraj. Bil sem kar presenečen, saj mi za 500 let nazaj ne razmišljamo tako burno. S sodelavci, ki smo bili iz različnih držav, smo se šalili na moj oziroma naš račun (smeh). Ljubljana mi je seveda ostala v zelo lepem spominu, zato sem jo želel pokazati ženi. Morda nisem izbral najprimernejšega termina, nedelja je, pa še veliko noč praznujete. Mesto je dokaj prazno. Ni domačinov in mladine, ki tukaj študira in daje mestu še dodatno živahno energijo. Vem pa to, da je ob nedeljah tržnica starin in prav tja sva sedaj namenjena.

Nur Unlu, Istanbul, Turčija

Nur Unlu stasa

Vesela sem, da je mož želel deliti z menoj Ljubljano. V bistvu greva že jutri v Avstrijo v toplice in »spa«, kjer bova deset dni čistila telo in dušo. Zelo se veselim in Ljubljana se mi zdi prijeten uvod v to najino »detox« dogodivščino.