ponedeljek, 20. 5. 2019

Mladi za podnebno pravičnost: planet B ne obstaja!

Leto 2019 je zatreslo gibanje Petki za prihodnost (»Fridays For Future«), ki ga je sprožila 16-letna švedska aktivistka Greta Thunberg in s svojo vztrajnostjo in zagonom mobilizirala mlade po celem svetu.
Avtorica: Veronika Zakonjšek

Tako je nekaj mladih aktivistov, ki so pomanjkanje nuje po takojšnjih ukrepih v energetskem konceptu Slovenije prepoznali kot ključni problem za našo prihodnost, ustanovilo tudi slovensko vejo gibanja.

22. februarja so v MSUM-u organizirali sestanek, katerega visoka udeležba je bila jasen indikator, da so med svojo generacijo našli somišljenike; čeprav so prihajali iz različnih koncev Ljubljane, različnih srednjih šol in družbeno-socialnih okolij, so vsi do pomanjkljivega poudarka, ki ga naša vlada namenja področju okoljevarstva, nastopili enako kritično. Protest, ki je z obiskanostjo in podporo presegel vsa njihova pričakovanja, so nato organizirali v pičlih treh tednih, usposobili pa so ga z ustanovitvijo organizacijske skupine (v kateri je še danes redno dejavnih nekaj sto ljudi) in informacijsko mrežo na Facebooku, ki je vest o prihajajočem protestu ponesla med ljudi: Ljubljani se je nenazadnje pridružilo še sedem slovenskih mest, v naši prestolnici pa se je v podporo gibanju in njihovim zahtevam zbralo okoli 9000 ljudi.

Dopolnitev pouka, znanje = vrednota!

Čeprav so organizacijo in izvedbo protesta v celoti prevzeli mladi, so se ga v velikem številu udeležili tudi odrasli. »Protest je presegel vsa naša pričakovanja, saj smo videli, koliko ljudi deli naše mnenje. Tako da nam je obiskanost zagotovo dala nov zagon,« je protest komentirala ena izmed članic gibanja, Aja Vrenjak, dijakinja gimnazije Poljane. Šole in učitelji, nenazadnje pa tudi starši, so protest večinoma podprli, mladi pa kot eno glavnih zahtev postavljajo predvsem tudi uvedbo dodatnega predmeta, obšolskih delavnic ali predavanj o podnebni in okoljevarstveni tematiki. »V srednjih šolah se, razen izjemoma pri kakšni uri geografije, o tem skoraj nič ne govori, čeprav gre za nekaj, kar bo že čez pet let vsakdan moje generacije,« poudarja Aja. Željni več znanja, njihov cilj protesta nikoli ni bil izostanek od pouka. A nenazadnje so že z organiziranjem močne skupnosti, v kateri se posamezniki povezujejo, sodelujejo in glasno izražajo svoje mnenje, pokazali, da so daleč od pasivne mladine, katere družbeni aktivizem ne seže dlje od družbenih omrežij, selfijev in všečkov. »Ključno je, da se začne ukrepati sedaj, ker je res čas za paniko in nujo.« A mladi hkrati razočarano ugotavljajo, da njihova skrb za prihodnost prepogosto naleti na pokroviteljski odnos, ki pušča malo prostora za produktiven dialog.

Petki za prihodnost

Gibanje deluje odprto in demokratično ter se vse bolj povezuje tudi z drugimi slovenskimi mesti. Čeprav mnoga pogajanja in zahteve (še) niso obrodili sadov, mladi s polno paro delajo dalje: organizirajo predavanja po šolah in mladinskih organizacijah, sodelujejo s festivali ter pripravljajo raznovrstna izobraževanja in delavnice. Zavedajo se namreč, da zgolj stremljenje k spremembi odnosa do okoljske problematike še zdaleč ni dovolj. Pomemben aspekt je predvsem tudi izobraževanje; samih sebe kot tudi širših množic. Temu namenjajo tedenske petkove manifestacije, kjer se z likovnimi in drugimi ustvarjalnimi delavnicami na Trgu republike skozi izobraževanje in ozaveščanje o tematiki povezujejo in sodelujejo s širokim spektrom ljudi.

»Hočemo sistemske spremembe«

Gibanje ostaja kritično do poudarjanja individualnega vpliva na okoljsko problematiko in »prelaganje krivde« na posameznika. »Zame kot dijakinjo je v trenutnem sistemu časovno pretežko in predrago, da bi si lahko privoščila vzdrževati zadovoljiv eko standard življenja. Potrebujemo spremembe na sistemskem nivoju,« pravi Aja. Njihova vizija temelji na skupnosti, povezovanju, sodelovanju, izobraževanju in pretočnosti znanj – morda pa s skupnimi močmi vendarle prispejo na cilj, kjer jim misel na prihodnost ne bo več strašljiva in nepredstavljiva. Saj planet B nenazadnje res ne obstaja.