petek, 15. 6. 2018

Nova inovativna otroška igrišča

Znova so prišli topli dnevi, ko večino prostega časa preživimo na prostem in otroški živžav napolni otroška igrišča. Dandanes imajo sodobna mestna igrišča pomembno vlogo pri preživljanju prostega časa otrok, saj niso več namenjena le igranju in gibanju, ampak spodbujajo tudi domišljijo, ustvarjalnost, izkustveno učenje in omogočajo druženje s sovrstniki.
Avtorica: Tanja Pihlar

V Ljubljani je kar 224 javnih otroških igrišč, za katere skrbi mestna občina. Deset jih sodi v prvo kategorijo – to so najbolj obiskana igrišča, na katera prihajajo otroci iz vsega mesta in drugih krajev, ostalo so manjša igrišča, kamor zahajajo predvsem okoliški prebivalci. Vsako leto občina uredi nekaj novih igrišč in obnovi več starejših z dotrajanimi igrali. Med najnovejšimi mestnimi pridobitvami sta veliki otroški igrišči v Šmartinskem parku in družinskem parku Muste, ki so ju uredili povsem na novo; novo podobo je dobilo tudi igrišče ob gradu Kodeljevo. Igrišči v Šmartinskem parku in parku Kodeljevo so zasnovali v Ljubljanskem urbanističnem zavodu, igrišče v parku Muste pa je uredilo podjetje Superius. Vsa omenjena igrišča so opremljena s kakovostnimi in inovativnimi igrali priznanih proizvajalcev. Skupno jim je tudi, da so vsa vključujoča, se pravi, da so primerna za otroke vseh starostnih skupin in dostopna tudi gibalno oviranim otrokom. Poglejmo, kaj ponujajo!

Šmartinski park

Novo prostorno otroško igrišče so leta 2016 uredili v velikem zelenem parku, ki leži na Šmartinski cesti ob Žalah. Igrišče z inovativnimi igrali privablja tako Ljubljančane kot tudi obiskovalce z različnih koncev Slovenije. Na razgibanem terenu so za otroke na voljo raznovrstna igrala – različne gugalnice, ogromne plezalne mreže, vrtiljaki (med njimi je tudi vrtiljak, prilagojen gibalno oviranim otrokom), tobogani na brežini ipd. Privlačen je tudi velikanski tobogan, na katerega se je mogoče povzpeti po veliki plezalni mreži, ki ima tudi kocko, v katero se otroci lahko skrijejo. Za najmlajše pa je nedvomno najbolj zanimivo vodno igrišče, ki je prvo tovrstno igrišče v Sloveniji. Na njem je zlasti ob vročih dnevih prava gneča, ko se kar tare otrok, ki zadovoljno skačejo in čofotajo po vodi, ki jo je mogoče načrpati s črpalkami, se igrajo v mivki in z vodnim mlinčkom.

Šmartinski park
Foto: Dunja Wedam

V sredini igrišča je krožna steza, po kateri otroci lahko tečejo, kolesarijo, se rolajo, kotalkajo in vozijo s skirojem ali poganjalčkom. Na celotnem igrišču je na novo zasajenih veliko dreves in grmovja, ki bodo sčasoma nudili prijetno senco ob vročih dnevih. Zelo dobrodošli so tudi pitniki s pitno vodo. Igrišče je tudi opremljeno z napisi za slepe in slabovidne.

Ob našem obisku je bilo na njem polno otrok, ki so se brezskrbno igrali na različnih igralih. Oče dveh predšolskih otrok je dejal, da se mu zdi otroško igrišče super in da prihajajo zlasti v poletnih mesecih: »Pridemo enkrat na teden, otroka se rada gugata, plezata po mrežah in igrata na vodnem igrišču.« »Glej, kaj si upam,« in »To pa je pajkova mreža,« so se oglašali otroci, ki so se vzpenjali po veliki mreži.

Park Kodeljevo

Lani poleti se je pričela temeljita prenova otroškega igrišča ob gradu Kodeljevo v nekdanjem grajskem parku z visokimi starimi drevesi. Dotrajana igrala so nadomestili z novimi, ki so jih razporedili po starostnih skupinah. Podobno kot na igrišču v Šmartinskem parku bo tudi tukaj otrokom poleti na voljo manjše vodno igrišče s črpalko, s katero je mogoče natočiti vodo, tako da poganja vodni mlinček. V zadnjem delu igrišča so igrala za večje otroke, ki lahko preizkušajo svoje spretnosti na velikem lesenem stolpu s toboganom, se gugajo in skačejo na veliki trojni gugalnici z avtomobilskimi gumami ter plezajo po kovinskih drogih z zvonci. Igrišče je prilagojeno tudi otrokom z oviranostmi, za katere so postavili posebna igrala; zanje so prilagodili tudi naklone poti in jih utrdili ter tako zagotovili dostopnost igral zanje. Postavili bodo tudi označevalne table za slepe in slabovidne. Na novo so urejene tudi poti okoli igrišča, postavljenih je veliko novih klopi ob celem igrišču.

Park Kodeljevo
foto: Nik Rovan

Urška Kranjc, glavna projektantka igrišč v Šmartinskem parku in parku Kodeljevo, je povedala, da so igrala v obeh igriščih zelo kakovostna; proizvajalci zelo skrbno načrtujejo takšna igrala in črpajo znanje z različnih področij: zasnovana so tako, da spodbujajo razvoj gibalnih, kognitivnih in drugih sposobnosti. »Igrala, ki so namenjena samo zelo majhnim otrokom, so zanje zanimiva zelo kratek čas, saj se njihove sposobnosti hitro razvijajo. Zato je izbor igral tak, da predstavlja izziv za vse, tudi starejše otroke. Vsa igrala so oblikovana tako, da jih lahko uporabljajo otroci, ko so dovolj spretni oziroma dovolj stari. Višji tobogani imajo na primer visoko prvo prečko, tako da se nanje ne morejo povzpeti manjši otroci; ti bodo toliko bolj veseli, ko bodo to zmogli.«

Park Muste

Nedavno je bilo odprto novo otroško igrišče v novem družinskem parku Muste, ki leži med Novimi Fužinami in Štepanjskim naseljem in so ga uredili v prvem sklopu urejanja celotnega parka, ki bo pokrival kar enajst hektarov in bo povezoval Moste s Štepanjskim naseljem.

Na raznovrstnih igralih – gugalnicah, vrtiljakih, kombiniranih igralih s tobogani in plezalnimi mrežami – se lahko igrajo mlajši in starejši otroci. Za otroke z gibalnimi oviranostmi so postavili posebno igralo z didaktičnimi pripomočki in utrjeno podlago in tako omogočili dostop tudi z invalidskim vozičkom. Vsa igrala so iz naravnih materialov in so bila izdelana na Finskem. Ob robu igrišča so postavili tudi sedem klopi z mizami. Poleg tega so v prvi fazi uredili tudi nov mestni sadovnjak na severni strani parka, v katerem je zasajenih 64 sadnih dreves starih sort, katerih plodove bodo lahko obirali obiskovalci. Zasadili so tudi nov drevored in več kot 600 grmovnic ter vzdolž družinskega parka uredili parkirišče za gibalno ovirane osebe.

Muste
Foto: Nik Rovan

Novi park je postal priljubljeno zbirališče vseh generacij, tudi otroško igrišče je vsak dan polno. Starši in starejši radi posedajo na klopeh, medtem ko se otroci igrajo; veliko je tudi mamic z vozički. Mitja, oče dveh predšolskih otrok, je povedal, da se mu zdi »nov park super, pogrešamo pa več klopi in pitnike«. Miha iz soseske nam je zaupal, da se rad igra na vseh igralih: »Najbolj mi je všeč tulec, na katerem se lahko spuščam.« Babica, ki z vnučkom prihaja sem vsak dan, pa je dejala, da je »igrišče resnično krasno, želim pa si ograjo okoli igrišča, ker so majhni otroci zelo nepredvidljivi, igrišče pa na eni strani meji na cesto, na drugi pa za živo mejo teče deroča reka.«