ponedeljek, 22. 7. 2019

Plečnik – Živeti za popolnost

»Smotrnost, konstrukcija, poezija«
Avtorica: Nada Breznik

Knjiga Petra Krečiča o Jožetu Plečniku se pridružuje zdaj že zelo obsežnemu opusu del o našem znamenitem arhitektu. Njegov pomen se je ponovno razširil po svetu po letu 1986, ko je pariški center George Pompidou gostil razstavo o njegovem delu, ki je kasneje potovala po mnogih evropskih mestih pa tudi po ZDA.

Po besedah avtorja je knjiga biografija, ki želi predstaviti Plečnikov osebni, človeški obraz in značaj, njegov odnos do sveta in do lastnih porazov. »V tej knjigi je vse res, ali bi lahko bilo res, glede na njegovo življenje.« Vrzeli v virih je pisec polnil z domišljijo. Jože Plečnik je na arhitekturo gledal kot na umetnost in tako je tudi ustvarjal. Navdihovala ga je antika, vendar ni bil posnemovalec, temveč preoblikovalec in iskalec lastne estetike. Kot profesor in mentor v Pragi in v Ljubljani je svoje mojstrstvo in poglede na stroko zvesto prenašal novim generacijam arhitektov.
Skozi delo sledimo Plečnikovemu življenju, šolanju, družini in njenemu vplivu, njegovim profesorjem, učencem in redkim prijateljem. Od umanjkanja vsakršne želje do bodočega poklica v mladosti, skozi šolanje na obrtnih šolah v Ljubljani in Gradcu, do razsvetljenja, ko je bil sprejet pri znamenitem profesorju Ottu Wagnerju na Dunaju, ki mu je sledilo navdušenje in trdo delo. »Smotrnost, konstrukcija, poezija,« v te tri besede je Wagner strnil svoj pedagoški in arhitekturni kredo.
Knjiga nam razkriva Plečnikovo zadržano, disciplinirano naravo, ljubosumno varovanje intimnosti ter vizionarstvo, zaobjemanje prostorov svojih kreacij kot celot, ki ne izključujejo filigranskih podrobnosti in dekorativnih dodatkov. Jože Plečnik se je v času svojega ustvarjanja soočal z različnimi, bolj ali manj naklonjenimi okoliščinami, sopotniki in sodelavci. Bil je oboževan in zasmehovan. Druga svetovna vojna in vse, kar je sledilo, je svet v mnogočem predrugačila. Spremenile so se prioritete, odnosi med ljudmi, odnos do arhitekture in umetnosti. Vse to je človeka s ponosno držo nekoliko ohromilo, zavrlo pa ne. Snoval in delal je do poznih let.
Njegove umetnine krasijo Prago, Dunaj in Beograd, Ljubljana pa je najlepša in trajna razgrnitev njegovih del, ki nas Ljubljančane obkrožajo in uokvirjajo naša življenja. Kot povsem samoumevne smo sprejeli njegove trge, nabrežja, pročelja, cerkve, mostove in spomenike. Privzgojil nam je estetski čut, mestu je vdahnil dušo. Ljubljani je vtisnil izvirnost.

Plečnikovo hišo lahko obiščete vsak dan, od torka do nedelje, od 10. do 18. ure.

foto
Omanov kelih, 1936. Med kelihi z izrazito plastično reliefno obdelavo z dodatnim okrasom kamnov izstopa Omanov kelih. Oble ploskve keliha so opremljene z malimi reliefi predpodob Kristusove daritve.

Konec junija so v Vatikanskih muzejih otvorili razstavo Plečnik e il Sacro. Jože Plečnik, architetto e designer sloveno / Plečnik in sveto. Jože Plečnik, slovenski arhitekt in oblikovalec, ki na ogled postavlja 33 izbranih predmetov liturgičnega posodja tega slovenskega arhitekta. Tema oblikovanja sakralnih predmetov je v opusu sodobnih arhitektov in oblikovalcev precej izjemna, in tu je Plečnik ustvaril v svetovnem merilu nekaj enkratnega, tako po številu izdelkov kot tudi po njihovi kakovosti in izvirnosti.
Razstava, ki postavlja na ogled skrbno pripravljen izbor Plečnikovih kelihov, monštranc, ciborijev in zakramentarijev, je postavljena v središče Vatikanskih muzejev, v sobano na vhodu v vatikansko galerijo Pinacoteca Vaticana.