četrtek, 26. 7. 2018

Podutiški raj za gorske kolesarje

Ljubitelji gorskega kolesarstva, ki jih je vsako leto več, že tretje leto zaporedoma svoje znanje in sposobnosti preverjajo tudi v Bike Parku Ljubljana, ki je po zaslugi kolesarskega društva Rajd nastal na območju zapuščenega kamnoloma v Podutiku. Dolga leta degradirano območje, ki je služilo le odlagalcem smeti na črno, je zdaj urejeno v kolesarski park, ki obsega okoli štiri tisoč kvadratnih metrov. V njem je več prepletenih poti, na katerih so večji in manjši spusti in vzponi, tako da si vsakdo lahko izbere primerno progo, se na njej zabava in pridobiva novo znanje.
Avtor: Miha Štamcar

»Želeli smo si, da bi tudi v Ljubljani dobili objekt, na katerem bi se lahko neovirano vozili, kjer bi bilo vse legalno. Pa si ga nismo le želeli – tudi potrebovali smo ga. V klubu imamo kolesarsko šolo in delavnice, ki smo jih morali izvajati na različnih lokacijah po Ljubljani in njeni okolici, zdaj pa imamo večino klubskega dogajanja na enem mestu. Pomembno je tudi, da je vse prilagojeno tako, da ga lahko uporabljajo tako začetniki kot izkušeni kolesarji,« je ob obisku podutiškega raja za gorske kolesarje dejal Gregor Stopar, podpredsednik kolesarskega društva Rajd. Z Mestno občino Ljubljana so se nekaj let pogovarjali o primerni lokaciji, na kateri bi pripravili kolesarske proge. »Večjih težav s pridobivanjem dovoljenj nismo imeli, saj so zemljišča v lasti Mestne občine Ljubljana, ki nam jih je odstopila v brezplačno uporabo in nam tako omogočila, da smo se lahko lotili gradnje. Prav tako nam je odstopila paviljone, v katerih potekajo nekatere naše dejavnosti. Podobno je tudi pri BMX progi ob Linhartovi cesti, hkrati pa nam MOL pomaga z določenimi sredstvi za izvajanje programov.«

Prvotni del parka, skill oz. spretnostni park, je v nekdanjem kamnolomu. Tam se uporabniki lahko naučijo različnih tehnik, ki jih potem uporabljajo med samo vožnjo v naravnem okolju. Osrednji del parka, flow park nad končno avtobusno postajo številka pet, pa je mreža poti z zavoji, bandami, z majhnimi in tudi velikimi skoki za izkušene kolesarje. S tem pa park še ni končan, kajti načrt je, da bi se širil tudi na Klobuk. S tem bi pridobili še daljše proge, ki bi bile namenjene kolesarjem vseh spretnostnih ravni, nekaj elementov pa bi bilo namenjenih le najbolj izkušenim. »Verjamemo, da bi bilo to dobrodošlo tudi z vidika sobivanja z drugimi uporabniki gozda, saj tako kolesarji ne bi več vozili po drugih poteh,« je prepričan Stopar.

Predvsem v poletnih mesecih je park obiskan od jutra do večera. Največ obiskovalcev je ob koncu tedna, ko jih je več kot dvesto na dan. Dobrodošli so vsi, velik poudarek pa dajejo izvajanju klubskih programov. V kolesarski šoli so otroci od petega leta naprej, na delavnice in izlete pa hodijo tako družine z majhnimi otroki kot tudi 60-letniki.

Čeprav je park odprt za vse in v njem ni nadzornika, v kolesarskem društvu Rajd velik poudarek namenjajo varnosti. »V parku so opozorilne table in osnovna navodila. Prvo pravilo je, da nihče v parku ne sme biti brez čelade. Toplo priporočamo tudi drugo zaščitno opremo, ščitnike za komolce in kolena, rokavice, ustrezne hlače, zaščitna očala, če se kdo odloči za skakalnico, tudi zaščito za hrbet. Dobro je tudi, da imajo kolesarji ves čas koga ob sebi, tako da imajo ob morebitnem zlomu vedno koga, ki bi jim lahko pomagal. Prav tako odsvetujemo vožnjo na mokrem terenu, zelo pomembno pa je, da se vozimo svojemu znanju in spretnosti primerno.«

V kolesarskem društvu Rajd prirejajo redne kolesarske delavnice. Nekatere od njih so namenjene le dekletom, saj so ugotovili, da se predvsem začetnice bolje počutijo, če ob njih ni fantov. Delavnice so večinoma vsak teden in so tematsko obarvane, tako da vsakič obravnavajo drugo tekmo. Vse so brezplačne, nanje se je treba le prijaviti, in kdor obdela vseh devet sklopov, je na koncu že dober gorski kolesar. Več informacij o delavnicah dobite na spletni strani www.kd-rajd.si. Oba koloparka, kjer so prav tako redne delavnice in zabavna tekmovanja, sta primerna tudi za rolke in skiroje. S pomočjo pokroviteljev so dobili tudi pet otroških BMX koles, tako da se z njimi lahko seznanijo vsi otroci, tisti, ki si jih ne morejo privoščiti, in tisti, ki še ne vejo, ali jim je to res všeč. V času šolskih počitnic bodo organizirali tudi kolesarske kampe, pokukajte na www.bikekamp.si.

»Na podutiški Planici, kot ji pravimo, bomo 4. avgusta priredili tekmovanje v skokih, na katerem bomo ocenjevali najbolj atraktivni skok. Hkrati pa bo tudi tekmovanje v slalomu,« je veliki spektakel v podutiškem Bike Parku napovedal Grega Stopar. Štirinajst dni pozneje, 18. in 19. avgusta, pa bodo ob Linhartovi cesti na svoj račun prišli še tisti, ki so jim ljubša BMX kolesa, saj bo na sporedu BMX Race Ljubljana.

Kolesarsko društvo Rajd je nastalo leta 2005, ko so začeli obnovitvena dela na propadajoči, več kot 15 let stari BMX progi ob Linhartovi cesti. Delovanje društva je hitro preseglo okvire BMX proge, zato so ustanovili tekmovalno ekipo, za katero je sprva vozilo manj kot deset tekmovalcev v spustu in 4krosu, danes pa šteje desetine licenciranih tekmovalcev, ki nastopajo v vseh disciplinah gorskega in BMX kolesarstva. Leta 2009 so ustanovili mednarodno tekmovalno ekipo z licenco pri Mednarodni kolesarski zvezi UCI, leto dni pozneje pa so predstavili ekipo Unior
Tools Team, za katero danes nastopajo tekmovalci iz različnih koncev Evrope.