sreda, 17. 7. 2019

Poletje v Ljubljani

»Prijetna, ljubka, šarmantna,« sta Laurence in Alexa Heuschen odgovorila na vprašanje, kakšna se jima zdi Ljubljana. Govorila sta o svoji hčerki in njenih karakternih podobnostih z mestom, katerega ime nosi njuna prvorojenka.
Avtorica: Jedrt Jež

Hčerko kličeta »Luba«, kar je okrajšava za »ljubljena«. Mesto Ljubljana nastopa v romanih, oglasih in je glavna junakinja filma Ljubljana je ljubljena Matjaža Klopčiča, ki razmišlja: »Zdi se mi, da so bile ženske vedno odločujoče pri oblikovanju biografij vseh mojih prijateljev in sodelavcev pri filmu. Mislim, da mi je pri tem zadnjem filmu vendarle uspelo preusmeriti pozornost na ženske, ki so v slovenskem filmu vedno na neki način osebe na robu.« Ljubljana je kot ženska. Filmsko usodna, šarmantna, a tudi polna nasprotij, kar je danes razvidno iz poletnega programa v mestu. Kraljica drame. Meščanska in uglajena, a zna tudi zažagati z drugačnimi toni. Prijazna do otrok in zahtevna v ponudbi za odrasle. Se vam zdi klišejsko, stereotipno? Pa ni, nič pri Ljubljani.
Če je bil Klopčičev film sprehod po vojni in z otroškimi spomini prepredeni Ljubljani, sledi malček drugačen sprehod po nekaterih poletnih poteh Ljubljane. Podajte se nanje z ljubljenimi. A tudi če se boste v mesto odpravili sami, ne boste pravzaprav nikjer osamljeni.

Predstave in glasbene poslastice

Poletna 10ka v Tobačni #21 vabi na odprt mikrofon. Vstanite s kavčev, odlepite se od računalnikov, stopite na oder in povejte, kar se vam zdi, da je treba povedati. Enkrat na mesec bodo na Poletni 10ki prirejali stand-upe, kjer lahko nastopi kdorkoli. Slišali boste lahko čisto sveže fore priznanih komikov ali pa podprli nekoga, ki bo prvič stopil na oder. Skratka, večeri presenečenj.
Mini poletje na Križevniški ulici se je začelo junija in bo trajalo do septembra. Delavnice za otroke, starejše od dveh let, bodo ob nedeljah ob 18. uri pod vodstvom Mateje Lukežič. Na prvi julijski (21. 7.) bodo izdelali posebno masko pravega junaka in rešili svet. Potem pridejo na vrsto gusarji in zmaji. Avgusta bo med drugim tudi predstava Kakčeve dogodivščine, očarljiva švedska zgodba, ki otrokom duhovito, brez zadržkov in tabujev pojasnjuje zabavno temo. Zaključijo prvega septembra s predstavo Estera ali praznik usod, ki skozi vsakdanje življenje predstavlja družino kot mrežo prepoznavnih odnosov in dejavnosti. Z uporabo likovnih sredstev, ki temeljijo na judovski ikonografiji, bodo opozarjali na posebnosti kot na privlačne, neznane in večini skrivnostne navade.
Rekorder med poletnimi dogodki je Festival Ljubljana. V obsežnem rednem programu bo 16. julija tudi večer plesa. Predstavi Sarabande slovitega koreografa Jiřija Kyliána in Domus Aurea Diega Tortellia. Italijanska plesna družba Aterballetto se bo predstavila s projektom Bach Project, ki ob Bachovi glasbi raziskuje odnos med plesom in glasbo oziroma med klasično kompozicijo in njeno sodobno preobleko. 19. julija bo koncert na besedila Gertrude Stein Songs of Wars I Have Seen režiserja in skladatelja Heinerja Goebbelsa in dirigentke Žive Ploj Peršuh. Gertrude Stein v svoji knjigi govori kot sosedje o vseh in o vsem ter to kombinira s svojimi komentarji o hrani, psu, vremenu in s političnimi pogledi o Američanih, Francozih, ujetnikih v Nemčiji. Uprizoritveni koncert bodo izvajali člani Mednarodnega orkestra Ljubljana.
22. avgusta bo muzikal Mojster in Margareta gledališča LDM. Novaya Scena iz Sankt Peterburga. Ruski roman Mojster in Margareta Mihaila Bulgakova velja za literarno mojstrovino 20. stoletja. Prefinjena kritika tedanjega življenja in družbe je izjemno duhovito in žgečkljivo delo, prežeto s filozofsko mislijo, ki v ospredje postavlja temeljna in večna vprašanja dobrega in zla. Gledališče LDM. Novaya Scena iz Sankt Peterburga se je povezalo s kar 6-imi skladatelji, 6-imi libretisti in 66-imi umetniki ter ustvarilo preplet fantazije in resničnosti, ki s 666-imi kostumi popelje gledalce v središče fantazije. Muzikal bo v ruščini s slovenskimi in angleškimi podnapisi.
Sledil bo domači muzikal Mamma Mia in koncert Vlada Kreslina z gosti. V začetku septembra bo večer Svetlane Zakharove in prijateljev. Proti koncu septembra ne smete zamuditi koncerta Marka Hatlaka in Vlatka Stefanovskega.
Za protiutež se podajte v Metelkovo mesto. 16. julija vas čakata Cookie in Bor$aleano, ki nadaljujeta serialko Trillity. Umazani zvoki ameriškega juga, z dobro odmerjeno dozo zaprašenih kasetnih posnetkov memphis rapa, narezanih dobrot ter recikliranega phonka. Naslednji dan sledi avstrijska predskupina DeeCRACKS in CJ Ramone iz ZDA. Slednji v punk rock zgodovini zasega neprecenljivo mesto: »Ko si enkrat v družini Ramones, si Ramone za celo življenje. Ne posedam naokoli in ne poskušam pisati Ramones pesmi, a sem bil velik fen vse od otroških let.« Vsekakor velja program preverjati sproti na www.metelkovamesto.org, poglejte, kaj vse nudijo KUD Mreža, Mizzart, Menza pri koritu, klubi Tiffany, Monokel in Gromka, galerija Alkatraz in Channel zero.

Skok iz glasbe v tišino razstav

Po vsem tem glasbenem miksu se bodo prilegle razstave. V Prirodoslovnem muzeju bo do konca leta interaktivna razstava Naše veliko malo morje. Do konca avgusta izveste vse o čebelah v Slovenskem etnografskem muzeju. V iskanju svobode 1968–2018 je fotografska razstava o študentskih protestih v Evropi, ki je do sredine avgusta na ogled v Muzeju novejše zgodovine. Skoraj do konca septembra si lahko v Narodnem muzeju na Metelkovi ogledate slavno modro posodo z Gosposvetske, ki jo pozna ves svet. Na razstavi (Ne)odkrita arheologija Ljubljane so predstavljene arheološke raziskave z Gosposvetske, Slovenske, Prešernove in Erjavčeve ceste, iz Križank, z Dalmatinove in Vegove ulice ter izpred Univerze v Ljubljani, ogledate si jo lahko v Mestnem muzeju Ljubljana do sredine septembra. Tam je na ogled tudi razstava Južna ozvezdja: Poetika neuvrščenih. Bi lahko obstajala neuvrščena sodobnost? In če, kakšna bi bila? Prav tam so na ogled tudi grške pravoslavne ikone V Irwinovih okvirjih.
V Moderni galeriji bo do sredine septembra razstavljena vizualna umetnost v Kraljevini Jugoslaviji. Ne zamudite razstave v Narodni galeriji Prostor v prostoru, prve pregledne razstave, ki slovensko scenografijo prikazuje zgodovinsko, stilno, likovno in gledališko. Razpoke je razstava avdio-vizualnih performansov ob 50-letnici Radia Študent v Muzeju sodobne umetnosti Metelkova. Z razstavo stripov v Narodni galeriji Alan Ford praznuje 50 let. Zgodovinska arhitektura od novih gospodarjev zahteva, da si jo prisvojijo, a da bi jo lahko prenovili za današnjo rabo, potrebujemo nove arhitekturne posege, o tem na razstavi Prenavljamo! v fužinskem Muzeju za arhitekturo in oblikovanje. Ob praznovanju stoletnice Univerze v Ljubljani Katedra za oblikovanje tekstilij in oblačil Oddelka za tekstilstvo, grafiko in oblikovanje predstavlja prvo pregledno razstavo Kreatorji, prav tako na Fužinah. Oblikovanje za državo je oblikovalska razstava Miljenka Licula, njegovo delo še danes sooblikuje naš vsakdan s pomembnimi dokumenti. Razstava bo v Mestni hiši do 25. julija. Nekaj korakov stran je fotografska razstava Prikrito v Kresiji. V Steklenem atriju Mestne hiše bo do konca avgusta na ogled pop-up razstava študentske platforme »Galerija 7:069« S02E04. Tokrat predstavlja Kabinete čudes, v katerih so bile razstavljene naravne, tehnološke in medicinske kuriozitete, sprva zasebne zbirke premožnejšega sloja, čez čas pa so se odprle tudi širši javnosti. Cekinov grad bo do konca septembra gostil retrospektivo fotoreporterja Edija Šelhausa. Čisto blizu je Mednarodni grafični likovni center, kjer od leta 1955 poteka bienale, ena najodmevnejših grafičnih prireditev na svetu. Do konca septembra.

Spet potep po glasbi in skok na Grad

Za prehod s tihih razstav v glasbo se ustavite v Stekleniku, odprt je v delovnem času Rastlinjaka Tivoli. Tam Bojana Šaljić Podešva v 8-kanalni zvočni inštalaciji vIDEN skuša zajeti odtis, kaj sliši oziroma česa ne. Zvočna razstava do sredine septembra. V juliju vabljeni tudi vsak četrtek v bližnjo Švicarijo, saj se tam odvijajo koncerti domače sodobne glasbe, od elektronskih do povsem hibridnih usmeritev.
Iz Tivolija v Šiško. Kino Šiška bo 28. julija gostil metal iz ZDA Queensrÿche. Sredi avgusta nas bodo na eksotično potovanje z eklektično zmesjo rocka, krauta, acid folka in še česa vodili japonski psihedeliki Kikagaku Moyo. Deerhunter, eden ključnih bendov sodobnega indie rocka, končno prihajajo v Slovenijo z novim albumom, in sicer 22. avgusta. Pet dni kasneje se bo tam oglasil eden vodilnih predstavnikov sodobnega hiphopa, R&B-ja in neosoula, zvezdniški glasbenik in producent Anderson.Paak, sveži dobitnik grammyja za najboljši rap nastop.
Sprehod na Ljubljanski grad vas bo ponovno pomiril. Do 3. 8. si privoščite Film pod zvezdami: Rocketman, Bolečina in slava, Maria Calas, Mrtvi ne umirajo, Zvezda je rojena, Stan in Olio, Tatiči, Pavarotti, Vsi vejo. Če greste na filmske projekcije malo prej, si lahko ogledate še razstavi Gradovi na Slovenskem in Friderik grajska podgana ter ilustracije Jelke Reichman: Dvanajst slonov, fotorazstavo Matjaža Krivica Litij: Gonilna sila 21. stoletja ter Vzporedne svetove Alana Hranitelja.
Brez glasbe ne gre tudi na gradu. PikniKoncert je družinsko srečanje ob dobri glasbi, hrani in pijači na gradu in Tivoliju. Ne zamudite benda tAman ali multiinstrumentalista Uroša Buha. Od 26. do 30. avgusta bo na vrhu mesta počitniško varstvo za otroke. Čakajo jih nepozabne srednjeveške počitnice na Ljubljanskem gradu, kjer bodo z izkušenimi animatorji potovali v čas viteškega življenja, prosti čas pa preživljali v naravi ter se preskušali v številnih veščinah, kot sta lokostrelstvo in mečevanje, ter se zabavali s srednjeveškimi igrami.

Film pod zvezdami

Ob izteku avgusta.
Na Kongresnem trgu Ljubljana svoje prebivalce in obiskovalce vsako leto obdari z brezplačnimi projekcijami vrhuncev sedme umetnosti. Predstave, ki se odvijajo na enem osrednjih ljubljanskih trgov, so posvečene pomembnim obletnicam in dogodkom v mestu in filmu.

  • 26. 8. ob 21. uri: Ninočka / Ninotchka, Ernst Lubitsch (ZDA, 1939, čb, 110 min). Ob 80. obletnici filma.
  • 27. 8. ob 21.uri: Elena in možje / Eléna et les Hommes, Jean Renoir (Francija/Italija, 1956, barvni, 95 min). Uvodni film v retrospektivo Jeana Renoirja.
  • 28. 8. ob 21. uri: legendarni film Nekateri so za vroče / Some Like It Hot, Billy Wilder (ZDA, 1959, čb, 121 min). Ob 60. obletnici filma.
  • 29. 8. ob 21. uri: Brianovo življenje / Monty Python's Life of Brian, Terry Jones (VB, 1979, barvni, 94 min). Ob 40. obletnici filma.

Vstopnine ni. Filmi bodo predvajani v izvornem jeziku s slovenskimi podnapisi. Filmi, katerih jezik ni angleški, bodo podnaslovljeni tudi v angleščini.

Poletje brez plesa ni pravo poletje

foto: Incognito Corpi Urbani

Na koncu nujno sledi poletni ples. Festival Vibra že od leta 2013 vsako poletje vabi v Ljubljano vrhunske plesne ustvarjalce, koreografe, pedagoge, plesalce in teoretike iz Slovenije in tujine. Potekal bo od 26. do 31. avgusta. Poleg delavnic in raziskovalnih projektov, namenjenih profesionalnim in polprofesionalnim plesalcem, vabijo na predstave v Plesnem teatru Ljubljana. Clara Furey in Peter Jasko začneta s predstavo Razvezane zgodbe, predstavo o dveh telesih, ki preizkuša naš strah pred neoprijemljivim, nezaznavnim ter predlaga edino možno rešitev: srečanje z Drugim. Sledila bo predstava Incognito Lali Ayguadé. Osrednja točka predstave je človeško telo oziroma njegova fizikalnost in virtuoznost, hkrati pa tudi njegova abstraktnost.
A to še zdaleč ni vse! Sprehodite se po ljubljeni, ustvarite si svoj film in odkrijte bogastvo dogodkov, ki se še skrivajo v gubah poletne tunike naše prestolnice. Poletna Ljubljana vabi s svojim razkošnim kulturnim dogajanjem!

 

Število obiskovalcev kulturnih prireditev v Ljubljani (leta 2017)

102.148

Festival Ljubljana

119.432

Kinodvor

159.005

Kino Šiška

108.884

Muzej in galerije mesta Ljubljane

98.600

Pionirski dom

405.002

Ljubljanski grad, kulturne prireditve

103.569

Mestno gledališče ljubljansko

42.237

Slovensko mladinsko gledališče

132.225

Lutkovno gledališče Ljubljana

18.285

Mednarodni grafični likovni center