sreda, 22. 7. 2020

Ste kdaj pomislili, koliko vdihov vam je še ostalo?

Ne moremo spremeniti dogajanja v svetu – spremenimo lahko le svoj notranji svet
Besedilo in foto: Ajda Borak

Kar 7.000 km dolga pot iz indijske Kerale do Slovenije je trajala dobrih 20 let. Prav Satthi je učitelj zahodnih duhovnih urjenj telesa in duha. Po dveh desetletjih romanja po vsem svetu – od Šrilanke, Tajske, Amerike, Egipta, Filipinov, Danske – je pred dobrim letom svoj novi dom našel v Ljubljani, kjer sta si z Ljubljančanko Simono ustvarila družino. V svojem joga studiu GUD KARMA v centru Ljubljane uči tradicionalno indijsko jogo, s katero, kot pravi, lahko dosežemo telesno in duševno uravnoteženost. Prav je pravi navdih in nas uči, da se spomnimo, kako enostavno in lepo je življenje v resnici.

Spoznali ste vrsto držav na vseh celinah, kjer ste v dobrih dveh desetletjih bivali krajša ali daljša obdobja. Kako to, da ste se ustalili prav v Ljubljani?

Slovenija me je dobesedno potegnila vase, vanjo sem se zaljubil že pred leti. Ko sem bil prvič tukaj, sem vedel, da bo to nekoč moj dom. Potem pa sem na Danskem spoznal Simono in skupaj sva si v Sloveniji ustvarila dom in družino. Družinsko življenje je tukaj zelo podobno kot v Indiji. Življenje v razširjenih družinah, z babicami in dedki, prababicami in pradedki, tetami in strici, to je danes prava redkost. Preden sem prišel sem, sem pet let živel na Danskem – ljudje tam resnično nimajo prostega časa, precej hladni so, uradni, tukaj pa je tako prijetno in toplo.

Kaj si mislite o napovedi, da svet po novem koronavirusu ne bo nikdar več tak kot prej?

Svet pesti veliko nevarnejši virus kot korona. Z virusom so okužene vrednote, ki poganjajo današnjo družbo – pohlep, želja po uspehu, tekmovalnost. Zato družba postaja vse bolj nesrečna in bolna. Čeprav smo med epidemijo živeli v samoizolaciji, se mi zdi, da smo postali bolj povezani, kot smo bili prej. Končno smo se malce umirili, stopili iz norega kolesja, se povezali s seboj in s svojimi najbližjimi. Zato učim jogo – meni je pomagala najti notranje ravnovesje, srečo in zdravje, in to je bistveno za grajenje odnosov. Kvalitetni odnosi pa so pogoj za kvalitetno življenje.

Po vsej Evropi in tudi pri nas je zanimanje za jogo vedno večje.

Lahko trdim, da v Evropi jogo prakticira več ljudi kot v Indiji. Kot so dokazale tudi raziskave, jogijska vadba telesnih praks krepi notranje zavedanje. Notranje zavedanje pa je pravzaprav podstat samozavesti in zaupanja v življenje. Vendar pa se joge ne moremo naučiti v joga studiu; tukaj se učimo le pravilno izvajati asane (jogijske telesne vaje). Sicer pa je joga način življenja, ki se nadaljuje tudi, ko zapustite joga studio. Cilj jogijske prakse je enost – enost v sebi, enost telesa in duha, enost z drugimi. Ste se kdaj vprašali, koliko vdihov vam še pripada v tem življenju? Izračunajte, koliko vdihov naredite na minuto, na uro, na dan, na mesec, na leto,– koliko vam jih je še ostalo? Kako si želite živeti? Kaj bi radi, da vas žene? Pohlep, tekmovalnost in strah? Ali ljubezen, povezanost in mir?
Joga vas bo opolnomočila, da boste lahko dosegali svoje cilje. Vendar to naredi joga, jogijska vaja, ne učitelj ali guru. On vas mora le naučiti, kako vaditi, ostalo pa je na vas. Nikdar ne sme nihče vplivati na to, kako boste hodili po svoji poti.

Pravite, da je vse, kar je, energija. Kako pa čutite energijo Ljubljane, Ljubljančank in Ljubljančanov?

Ljubljana izžareva živahnost, mladostnost, svobodomiselnost, odprtost, hkrati pa neko starodavno modrost. Ljubljančanke in Ljubljančani so topli, sprejemajoči in povezani z naravo. Dvojica jin in jang je tukaj v ravnovesju, obstaja enakopravnost med spoloma. V Indiji pa ni tako. Družbena razslojenost je tukaj, v nasprotju z indijsko, veliko manj zaznavna, energija pa je prijetna, topla in umirjena.